Pages

Tuesday, February 4, 2014

Pustaka Negeri Sarawak

Pustaka Negeri Sarawak. Tempat urang maca buku. Polah keja sekolah. Tempat urang berkongsi ilmu lah arum bulaknya tek. Selain dari ya, area pustaka tok memang luas. Suk Jompot dengan Peah jogging petang ari. Lekak jogging, nya duak join aerobik. Nang steady benar nya duak ya. Best padah diriknya sebab muat baju pakey Raya Aji kelak.
(Oii. Raya posa sik ngesepkah?)
*Sikkk. Hahah*

Tauk sik kitak urang, sik lamak gik ada Mcdonalds Drive Thru sik jaoh dari Pustaka? Dengar tek, kelak polah 2 tingkat Mcd. Suklah Peah dengan Jompot. Lekak berekot, makan beger Mcd. Afdhal ada jak. Sak makin buntak perutttt. Agik asaa.
(Oii, benar endakkah Mcd maok dibukak area sia?)
*Hahah. Bulak jak ya oii. Boh cayak*

On a serious note, aku maok pesan dengan adik kakak sekalian alam. Mun pegi jogging rah pustaka, especially rah pathway rah luar, bait-bait. Sebab area nok bertanda ya, ada sarang tebuan. Arum bulak tunggu maok gugok jak. Mun pandey gugok indah, adeh ehhh. Petang ari nang ngarey jak homosapiens jogging, berbasikal, raon ngembak anak kecil rah sia.  Gelik nyawa mikernya. Sementara sarang tebuan maseh ada rah sia, mintak tulong kitak urang semua, careful lah mun lalu sia. Benda tok udah dipadah dengan dak bomba juak. 

Mun ada nok alergik, mun kenak sengat, memang nahas. Jadi careful lah ok? Mun entingal ya, memang maok di-skress daie luguk ya. Entingal gilak. Bah, mana kawan nok sik tauk perihal tok, share info tok ok?  Mun sik, skress daienya!
Read more ...

Saturday, January 11, 2014

McDonald's

McDonald's. Adakah makanan kegemaran perut kitak urang ya, adalah burger Mcd? Aku maok padah tahniah! Sebab perut kitak urang akan jadi buntuk, lemak ngarey sia-sitok. Tang berayan jak rasa lemak rah perut nak owhhh. Berlapis-lapis gik yaa. Ihhhh.

 Burger Mcdonalds. Tang nyaman rupa nak owhhh? Tauk sik, tok burger yang udah lebih 10 tahun ditandah gia ajak. Maseh nampak nyaman rupa pakey makan nak owhhh?
 (Sila klik: Mcdonalds Burger)

Mcnuggets. Nyaman nak owhhh?

Tapi hakikatnya, di negara omputeh, ada indah urang temu palak manok time makan nuggetnya. Mudahan sekda ditemu di negara kita toklah, nak owh? Aku pernah tulis perihal tok.
(Sila klik: Chicken Mcnuggets)

 Orange juice. Mun ke Mcd, sebagusnya pilehlah aek coke. Sebab? Gula aek oren jusnya tinggi gik dari aek cokenya. Serious! Sik bulak. Aku pernah tulis, bacalah dirikpun.
(Sila klik: Orange Juice)

Ney ada best makan burger Mcd tapi sik minum aek coke. Baruk ada umphhh time makan burger. Betol sik?? Betol nak?? Yahhhh! Tapi masalahnya, dalam aek coke, ada berapa banyak endak gulakah. Semua nok nyaman-nyaman, semua yalah sik bagus pakey kita.

Ohhh, lupakk. Aku tek nulis perihal McDonald's bukan pakey cerita hal makanannya. Ada sigek cerita aku maok share dengan kitak urang. Maok dengar cerita sik? Mala jak bercerita nak owh? Pakey ngingat kita dirikpun juak bah. Mana nok bagus ya, boleh diambik jadi pengajaran.

McDonald's Pengkalan, Perak. Di sitoklah kejadian ya berlaku. Sampey ritok aku maseh ingat kesah ya. Waktu maseh belajar, di sitoklah tempat kamek urang selalu ngabas. Aku maseh ingat, ariya adalah Hari Raya Aidiladha. Kotan rami miak Sarawak sik balit, kamek urang tek alu molah plan lepak sama dirik rah Mcd tok. Senang nak ngagak juak bah dari uni.

Aku tek, macam biasa. Orderlah burger paling nyaman di bumi. Double Cheese Burger.

Aek? Ahhhh! Biasalahhh. Aek coke. Cun ari nang panas, perut lapar, dahla rami kamek urang waktu ya. Nang berseleralah makan burger yaaa. Waktu kamek urang makan tek nak.

Tiba-tiba datang sorang laki tua. Nya bebek. Bebek retinya bisuk. Sik pandey kakar. Nya berik sign ajak. Dari segi sign nok dipolahnya, paduhal orang laki tua ya haus. Nok dimintaknya tek, mintak aek coke diminum kamek urang ya. Nya hauslah kali sampeynya mintak aek coke kamek urang.

Tapi.

Tapi.

Tapi.

Kamek urang tek, termasok aku, polah sik tauk. Eksen sik diat sign nok dipolah orang laki tua ya. Eksen sik nengar bunyinya nok mintak perhatian kamek urang. Polah sik tauk. Udah diat gia, orang laki tua ya pun ngagak ke meja lain sebab kamek urang, aku tek eksen sik layan.

Ya nya ngagak ke meja lain. Supan kedirik aku bila diat amoi gago jak berambik aek coke pakey orang tua. Baruk datang rasa nyesal, rasa bersalah sik berkongsi rezeki dengan manusia lain yang belom tentu cukup makan-minumnya. Apa juaklah nok dimintak orang tua ya? Aek coke jak. Ya pun, manusia marhaen kedak kita, termasok aku tok, cokot nak berkongsi. Kelak kita ngarap masok sorga tek nak? Kelak kita rasa dirik mulia dari urang lain, lagik sempurna dari urang lain. Nok urang susah sikit gia pun kita boleh tutup mata. Bait sik supan nyawa, amoi makey hotpant gia lagik mulia hatinya dari aku tok. Tahniah. Sampey ke aritok aku maseh supan, nyesal, rasa bersalah dengan orang tua ya sebab mun ke Mcd, memang aku akan teringat kesah ya.

(Image courtesy of ajarofclay)
Kita bingong rega barang makin nait, rega minyak makin nait, semua mahal serba-serbi. Nok ya dibingong, dikrepak kita tiap-tiap ari. Orang laki tua nok bebek ya tek? Entah-entah, nya bingong, apa nok dimakannya tengah ari kelak, bingong apa nok diminumnya tengah ari kelak. Malam kelak, maok makan apa? Maok minum apa? Teringin minum aek coke, tapi duit sekda langsong. Gia kali nok dipikernya nak owhh? Tedah. Di musim ujan kinek tok, ada endaknya tidor berselimutkah? Kinek tok memangnya udah tua, tapi dolok-dolok? Nya kedak kita juak, pernah mudak, pernah jadi nemiak, pernah jadi baby, ada mak bapak nyaganya. Ya mudah, nya ngarap ada bini, sak ada urang nemannya sampey bila-bila, teman pakeynya berdango, berguro, berkakar, berpujok.

Tapi.

Tapi.

Tapi.

Sik semua manusia bernasib bait. Sebelom kita tok nak bersadu, mengeloh macam-macam, bagus kita ngenang nasib urang nok sik seberapa gitok. Waima aku maseh ngenang nasib urang tua ya, nyesal sampey kinek tok, tapi gine-gine pun, aku bersyukor, sebab ditemu kejadian macam tok. Urang lain pegi McDonald's maok makan burger, nuggets, fries, etc. Aku? Di sia juakla aku dapat ambik pengajaran hidup yang berguna pakey masa depan. Moga dapat jadi pengajaran pakey urang juak.

Bah, mana nok boleh diekot, ekot jak. Pakey pedoman hidup kita. Mupok lok.
Read more ...

Saturday, November 23, 2013

Cleaner

Cleaner. Tugasannya, mersi, ngemas, nyapu, ngemop dan macam-macam lagiklah. Koman kita temu dak cleaner tok nak owh? Untok kita yang cukup umor, mesti kita udah konfius. Giney kah kita maok nunggah dak cleaner tok owhh?? Sik tauk kitak uranglah, tapi aku nang udah konfius. Maok nunggah MAKCIK CLEANER kah? or patut tunggah KAKAK CLEANER? 

Tauk sik, mun kita udah ada gejala konfius giya, ya retinya, kita udah berumor. Saruk indah, maok nunggah makcik, rasa-rasa, umor kita siklah jaoh gilak beza sampey bertunggah makcik. Jadi, tunggah dak tok, kakak cleaner kah? Bahhh. Konfiusss. Tapi ya cerita lain.

Tapi mun nok gitok, siklah kita konfius maok nunggahnya giney bah nak? Betol sik? Betol sik? 
(Oii, sempat juak ngerechoo)
*Ok ok, sik ngerechoo. Hahaha*

Untuk yang keja di opis sidak perentah, memang biasa kita temu sidak tok. Sidak cleaner. Untuk yang keja di ofis nok swasta pun, rami jak sidak tok ada. Kebanyakan trend kinek tok, orang out-sourced. Retinya, sidak ngambik urang luar keja jadi cleaner. Nulong bercuci, ngemas ofis nok ngarey, nok melampar jak-jak. Sidak toklah ngibun keja gia. Kita tek? Untongg. Sik perlu bingong jamban sik bercuci. Tikam jak segala dak uras ke lantey. Kelak ada urang mutitnya bah.
(Oii, dalam juak nyinder yaa)
*Hahah, terasa kahhh? Agik asa*

Universiti Teknologi PETRONAS. Tok hostelnya. Tempat aku diam waktu belajar rah sinun dolok. Macam biasa, banyak kejadian nok nyuroh kita berpiker. Sik tauk urang lain, tapi, aku gialah.

Nemiak rah UTP,nang beruntong, termasok akulah. Bukan rah UTP ajak, tapi aku rasa banyak universiti macam tok. Hostel melampar, jamban kotor, sinki kotor, dapor/pantry kotor, ada urang nyuci. Biasalah, nemiak gik bujang, gik dara, nang kadang-kadang, mancal buang sukati uras. Sekpaaa, ada makcik cleaner nulong ngutip uras ya. Sik perlu riso. Uras penoh dalam tong sampah? Sekpa. Kelak ada urang ngintunya kelak. Boh dilalek, tandah jak.
(Oi, makan dalam naaaa)
*Terasakah? Agik rasa*

Aku maseh ingat, waktu aku diam rah Village 2, nang ada sorang makcik cleaner nok aku maseh kenang sampey kinek tok. Dalam banyak-banyak ari, munnya keja, aku akan tauk. Gineykah aku tauk? Macam biasa, segala dak kasut nemiak akan melampar, ngarey rah luar bilit. 
Mun makcik ya keja? Aku akan gerenti tauk. Sebab?

Segala kasut nok melampar tek, semuanya akan ator, nya akan kemas bagus-bagus. Aku tek, mun pagi temunya, aku akan gerenti bertegor dengannya, berloyar dengannya. Waima aku tek, gago maok ke kelas. Sekpa, aku salunya bertanyak khabar dengannya. Sebab bagi aku, dalam banyak-banyak cleaner, makcik cleaner nak toklah yang benar-benar keja, kedaknya ngemas rumahnya pun. 

Pernah ada sigek hari, aku heran, kenak rupanya dengan kawannya sorang ya rupa kedak susah hati. Waktu ya makcik ya dengan kawannya tengah nyuci jamban hostel. Aku tek, bertanyaklah, kenak rupa kedak susah hati jak sidak duak ya. Tang menar-menar jak rupanya ngusok dindin jamban.

Ya nya nanyak ngan aku. Semestinya nya nanyak dalam bahasa melaya. Tapi aku translate lah ke bahasa Sarawak tentang apa ditanyaknya dengan aku waktu ya.

"Sik baguskah kerja makcik rah sitok? Sik bersi kah makcik cuci?"

Paduhal tek, supervisornya dapat komplen, sidak cleaner rah hostel ya, sik cukup bersi nyuci jamban, ngemas, mersi hostel. Aku tek, ngeleng palak. Memang dipadahku benar-benar dengan makcik ya, sik payah riso, sidak semua bagus keja, bersi hostel oleh sidak ya. 

Ahhh, urang kinek tok, termasok aku, semua nok dikomplen. Manjak gilak!

Sebenarnya, antara sigek sebab aku ngenang makcik ya. Bagi aku, nya bukanlah setakat makcik. Nya nang di mata aku, nang kedak nenek sebabnya dah tua. Bayang jaklah, berapa umornya, tapi maseh juak keja. Keja ngemas, nyuci, ngintu dak uras nok dipolah urang lain. Doloknya bertanyak, aku urang ney. Dahnya tauk aku urang Kuching, ya nya nyusey, anaknya keja rah Kuching nun. Keja jadi cleaner pun pakey ngabis masa. Ya katanyalah.Aku salu ngenang, makcik ya, dengan umornya gia, sepatutnya nya udah dudok rah rumah ajak, ngibun cucunya. Tapi, hidup urang, kita sik tauk bah. Mungkin ya sumber rezekinya. Sekpa, janji halal bah. Antara sigek benda aku terkilan sampey kinek tok. Aku sik pernah tauk namanya. Aku just tunggahnya makcik. Sampey bila-bila lah aku sikkan tauk nama makcik ya tek. Sampey kinek toklah aku ngenang makcik cleaner ya.

Suria KLCC. Ada sigek gik kesah nok aku pun maseh ingat sampey kinek tok. Dolok aku ke KLCC. Ya rupa rami urang. Nang penoh jak dengan manusia. Tangan ngeybeng segala dak beg shopping mahal-mahal. Biasalah, urang ke sia, semua maok shopping, pegi makan bah nak?

Aku maseh ingat, waktu ya aku lalu foodcourt rah KLCC ya. Waktu ya, memang lunch hour. Aku melimpas rah sigek meja. Rah sukut meja, nok terlindong, aku nampak ada urang makan rah sia. Sapa makan rah sia? Makcik cleaner. Maok tauknya  makan apa?

 Makcik cleaner ya, nya makan nasik puteh, dengan ikan kembong. Aku tek. AaaAaAAAaaAaAAAaaAa. 

Sebab aku time ya, lekak makan nyaman rah Chili's. Makcik cleaner ya, makan nok ya jak. Sekpalah, rezeki perutku makan nyaman. Rezki makcik ya, makan nasik puteh dengan ikan kembong jak.
(Sedar pun kau owhhh)
*Sedarku. Iskkk*

Untok homosapiens yang maca blog aku tok, munlah ada makcik cleaner gik tengah nyuci jamban, ngemop lantey, janganlah dilalu kawasan ya. Mun lalu pun, mintaklah izin. Koman-koman pun, senyum bah. Ney ada susah maok mintak izin, senyum ngan makcik cleaner bah.

Bukan apa, rami jak urang ku temu ,sebaranggggg jak lalu lantey nok tengah dimop. Nang berlepak, kotorlah lantey ya oleh tapak kasut nok kotor ya. Giney endak rasa urang nyuci, ngemopkah owhhh?

Sekian, kesah pakey aku ngingat aku dirikpun. Mudahan dapat pakey ngingat urang lain juak. Bah.

PS: Credits untuk semua owner gambar-gambar ya.
Read more ...

Monday, September 30, 2013

Hindustan

Hindustan. Sebelom wujudnya fenomena Korean Wave, udah wujud dah Hindustani Wave.
(Sila klik: Girls Generation)

Hindustan. Macam biasalaaaah. Perut heroin hindustan nok kempeng ya mesti dingeso. Lengan hero hindustan nok penoh muscle mesti ditunjok. Urang mude tek nakkkk. 

Sebelom wujudnya fenomena Korean Wave dengan Hindustani Wave, udah wujud udah fenomena Teletubbies. Apa persamaan antara Korea, Hindustan, dengan Teletubbies? Persamaannya, semua suka berlagu, suka bertandak, pasya fesyen baju nang rona-roni, tang meriahhh owhhh? Apa sekda pun urang tambi rah India Street bertandak, rona-roni, ngeso perut gia?? Pa sekdaaa?
(Oiii nakpa yaaa)
*Sekdalah ya haha*

Kabhie Kushi Kabhi Gham. Sometime There's Happiness, Sometime There's Sadness. Bagus tema cita hindi gitok. Sikla bertandak sik tentu pasal. Ada juak nok berik pengajaran hidup  gitok. Cerita perihal pentingnya keluarga.

Tema ngancin pompuan dengan berdekik penjan pakey tanggak? Ooooooo nang wujud dalam cita hindi jak. Diat yaa. Rahul tengah ngancin Tina. Kuch Kuch Hota Hai nang bestlah. Shah  Rukh Khan ya nang terer berlakon. Campor gik ada Kajol, Rani Mukherjee, Salman Khan. Nang sik lejuk diat.
(Sila klik: Shahrukh Khan)

Salman Khan. Antara hero hindustan nok famous juak. Macam biasalaaaahh. Bertandak, berlagu, rona-roni. Koman tokk ehhhh. Tapi ada juak cita hindustan nok temanya udah berubah. Mestilah berubah tema ngekot masa bah nak? Sak ngekot peredaran masa.

Kedak cita hindi tok. Tema lagunya Panadol. 

Tema lagu hindi tok, temanya Colgate.

Keteyak nok sik ditrim gia, janganlah diamal. Terutamanya cita hindi, heroin hindustan ney boleh nginang bulu keteyak cemya. 

Nang patut benarlah heroin makey dorono gia. 

Bukan apa, sak bau aroma di atas ya sik merebak waktu heroin ya bertandak. Yalahh, sapa suroh selalu makan roti canei dengan kari? Yahh! Benarr!! Sik bulakk. Memang ada tema cita hindustan gitok. Tema lagu nok ngelak keteyak berbau.

Diat yaaaa. Endak benar padahku tekk. Tema lagu hindi tok Nivea. Afdhal sak dapat kaber aroma kari hero dengan heroin tek nak?? 
(Oii, nakpa yaa. Tapi benar juak owhh)
*Yahhhh. Benar nakkk??*

 Nang baruk kalaklah diat tema cita hindustan; Panadol, Colgate, Nivea. Hero nok berlakon ya? Sik lain sik bukan. Salman Khan. Tahniah pokkkk!!
Read more ...

Saturday, August 31, 2013

Barisan Nasional


Barisan Nasional. Dolok digelar Parti Perikatan. Banyak parti di dibah Barisan Nasional yang membentuk kerajaan Malaysia.

Kerajaan Persekutuan Malaysia. Dipimpin oleh Barisan Nasional dari dolok lagik.

Barisan Nasional adalah kerajaan yang sweet. Nang sweetlah sidak tok. Banyak kali sik lupak dengan rakyat marhaen kedak kita semua termasok aku. Sik cayak kah Barisan Nasional tok sweet?

Diat yaa. Ada sidak wish Selamat Hari Kemerdekaan. Tapi macam biasa. Berpantun juak aku. Gia aku nyawabnya. Aku appreciate kenak wish macam ya. Tapi aku lebih appreciate mun ada message gitok wish untuk 22 Julai kelak. Bukan apa, untuk urang Sarawak, 22 Julai 1963 adalah Hari Kemerdekaan Sarawak dari British. 

Dengar ya Barisan Nasional? 22 Julai 2014 kelak jangan lupak wish kamek urang lagik kelak, ok? Thanksss.
Read more ...

Sunday, July 21, 2013

Tarawih

Tarawikh. Senang gik kita nyebut Teraweh. Panjang umor, murah rezeki kita nemu lagik bulan posa. Mun ada kesempatan, Teraweh ya jangan dilepas.

Sik kesahlah Teraweh di masjid, suro or Teraweh sorang dirik. Semua ya bagus dipolah. Aku siklah alim or rasa bagus, tapi saja ngingat. Pakey ngingat dirikpun juak bah. Sik rugi pun ngingat gia. Sebab ya aku sik berapa suka mun selalu dipadah urang, ukor baju di badan dirikpun baruk negor urang.

Owhhh. Lupakk. Aku maok cerita, memang banyak cerita/pengajaran dapat ditemu kita waktu Teraweh. Ya pun mun kita perasan or nisik.

Kedak nemiak kecik nok mala bertunggah-tunggah bapaknya time Teraweh tegalnya maok kemeh. 

Or nemiak nok ngelayo depan urang Teraweh.

Or urang sik silence hp waktu Teraweh. Jangan jak lagu Raya Ramlah Ram berbunyi owhh.
(Ramlah Ram juak kenakkkk)
*Apala salahhh hahah*

(Sila klik: Ramlah Ram)

Lupakku maok cerita, ada urang gitok berjalan ke Masjid. Terus insap nyawa. Kita tok bernasib bait ada 2 kaki pakey kita berjalan. Agik juak kita nok gitok pun banyak ngerepak jak-jak. Mun sik cayak, diat facebook Peah, Jompot, Seman, Leman nunn.
(Dalam juak nyinder tekkk)
*Terasakahhh? Gooood*

Aku maok cerita. Ariya aku Teraweh rah Masjid At Taqwa rah Gitak. Nang selesa rah sia. Imam dari luar pun nang best-best jak dijemput ke sia.

Pesyen aku. Makey kain pelikat pegi Teraweh.

Bukan apa, selesa maok bergerak bah.

Adalah ariya. Aku lupak ngator kain pelikatku gap-gap. Ngator pun gia-gia jak dari rumah. Sekda gago ngecek agik. Dah nama kompiden tek nakk. Pakey jaklahhhh. Mun maok ngator macam terlambat dah.

Waktu Isyaq aku udah rasa lain macam. Udah udahhh. Pandey rasa maok terlulor indah kain pelikatku ya. Nok cun gilak tek, kain pelikat ya jenis nok licin. Potensi maok terlulor ya nang tinggi. Sik boleh dibiar tokkk. Mesti polah something tokk. Mun sik, abis terlulor kelak. 

Waktu baruk maok start Teraweh tek, sepantas kilat aku ngator kain pelikatku nok sikit gik maok terlulor ya. Muka nang tebal 18 inci lah. Peduli apa aku. Aku sik maoknya terlulor kelak.

Yeahh. Berjaya ngelak kain pelikatku dari terlulor. Tapi nak. Tapi nakk. Tapi nakkk. Nang ngeteng kain pelikatku diator sekelep mata giaa. Sik ngeteng apa mun sampey nampak bulu betisku. Ahhh peduli.

Peduli lah nak. Aku berpikeran positif sebab bukannya aku ngulong kain pelikat sampey sengan lutut. At least nutup aurat bah nakk? Yahh!!
(Cehh, kakar gia k nyaman ati kau jak ya)
*Ahhh lalekkk apa akuu. Hahah*

Pengajaran hidup? Mun makey kain pelikat, ikat gap-gap. And please, jangan makey kain pelikat bangsa nak licin ya. Seriousss!! Sekian. Pengajaran hidup dari aku sempena Ramadhan 1434Hijrah.
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...