Pages

Tuesday, October 25, 2011

Sembahyang Raya

(Image courtesy of Blog)
Sik kira Hari Raya Aidilfitri atau Hari Raya Aidiladha, sembahyang sunat raya ya penting. Tok Masjid Jamek Kuching. Waktu pagi raya, sia-sitok jak urang berjarah ngadapNYA di Masjid Jamek. Tapi mun diekot, sembahyang raya di Kuching, ada benda yang sik sama dengan sembahyang raya di melaya.


Sik cayak?


MASJID NEGARA, KUALA LUMPUR 
Tok sembahyang sunat Aidilfitri di Masjid Negara, Kuala Lumpur.

 Berapa rami urang makey baju melayu? 
Sorang. 

Berapa rami urang gap-gap bersabok? 
Aaaaaa. Emmmm. Sekdaaaaa.


MASJID JAMEK, KUCHING
(Image courtesy of Blog)
Tok sembahyang sunat Aidilfitri di Masjid Jamek, Kuching.

Berapa rami urang makey baju melayu? 
Sik terkaber aku ngira.

Berapa rami urang gap-gap bersabok? 
Harum bulak, semuaaa.


Waima aku mala berdengah dengan raya di Kuching, hakikatnya nang benar, beraya di Kuching nang best. Waima nyambut Raya Aidiladha, urang tetap gap-gap bersabok mun pegi sembahyang raya. Mungkin orang akan nyusey, sik penting apa yang kita pakey, yang penting niat kita maok sembahyang.

Bagi aku, kita sebagai hambaNYA, nak ngadapNYA, sik salah kita pakey gap-gap, pakey kachak-kachak. Sedangkan jumpa chan gik kita gago ngesep-ngesep, tok kita ngadapNYA. 

Pakeylah semperna dikit. Sik salah mun kita berhias dikit di hari kebesaran. Mun boleh tek, sembahyang teraweh pun makey gap-gap macam ya. Baruklah setayel bah nak? Ya baruk semengattt.

Apalah reti pegi sembahyang raya pakey seloar jeans, pakey baju t-shirt, pakey kain pelikat ajak. Sebagai urang Kuching, harus kitak urang berasa supan mun makey camya di hari raya.
Jangan entingal ok? Gooooooood!
(Sila klik: Berjarah Raya Di Kuching)


ps: Dari dolok gik urang nanyak, kenak aku cita perihal urang beraya di Kuching, sampey juak best urang Kuching. Of course aku berdengah dengan Kuching sebab aku orang Kuching. Lagikpun sik fair untuk aku cita perihal raya di Sibo, Bintulu, Sarikei, Sri Aman, Betong, Kapit sebab aku sik pernah beraya di sia. Ya sebab aku hanya cita perihal raya di Kuching ajak. Boleh ajak cita perihal raya di tempat kitak urang. Berdengah jak sia, kedak aku berdengah dengan Kuching. Sela-sela :)
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...