Pages

Saturday, August 21, 2010

Go-Blog

(Image courtesy of Site)
Goblog atau goblok, mun dalam Bahasa Indonesia, retinya bodo. Tapi, entry aku tok bukan bermaksud gia. Tok entri khas untuk blog.Untuk orang yang butak IT, goblok IT macam aku, bukak blog dirikpun adalah satu pencapaian yang amat membanggakan. Serious!
Dolok-dolok, ada yang piker genti aku abu-abu.  Sebab ada yang piker, aku bukak blog, genti kejap jak semengatt. Pasya, abu-abu. I must say, salah ok? Ya baruk judge the book by its cover. Waima waktu ya, aku baruk bukak blog tok. Tapi aku dah lamak menceborkan dirik dalam dunia nulis-nulis, conteng-conteng. Waktu aku amik gambar tok, nang baruk berapa urang jak baca blog aku. Tapi kinek tok? Alhamdulillah. Rami juak yang jengok.
Mengekot sejarah silam, aku dolok-dolok rajin ngepost bulletin dalam Friendster. Coba bayang, orang post bulletin dalam Friendster. Sekda bergambar, purely solely relied on apa yang kita tulis. Haaa! Gia lah aku menseya dolok. Mun diekot, dolok nang perlu gilak nulis dengan makey words yang betol. Sebab sekda gambar, apa semua. Orang akan baca words by words. Mun maok tauk, dari sialah asal usul giney skill nulisku diator ke kerek, ke kanan, ke belakang. Ya tang menar jak bunyi blog aku tok.
(Sekda orang tanyak pun?)
*Suka kau nyampok owhh?*
(Sila klik: MrAbs Blog)
Then, aku pun maju setapak duak. Aku ada blog kedirik dalam Friendster! Maseh ada padu. Baruk tek aku ngecek. Tahniah Friendster. Gigih jak mok maintain blog aku waima aku sekda nulis rah sia lagik. Dari 2006 gik ya! Ahaha. Nang dah lamak dah bah.
Then, lekak ya, orang rami masok Facebook. Start dari sia, kerjaya sebagai penulis note bermula. Rajinku nulis note aih! Arum bulak orang suroh bukak blog, aku entingal. Orang suroh apply nulis dalam local newspaper indah. Mun  ada ruangan ngerecho, nang aku apply lah. Part-time writer pun aku sik kesah.
 (Image courtesy of Hanis Zalikha)
I must give credits to you, Hanis Zalikha kesayanganku. Tegalnya lah aku berbelog. OMG. (OMG? See? Terekot dengan Hanis eh aku). Tegal aku baca artikel pasalnya dalam paper la alu aku terbukak ati maok bukak blog. Mun diekot, giney blognya, gia juakla lebih kurang design blog aku. Simple jak, sik penin mata diat. Lagikpun, kelak penin urang baca mun ada emotion indah keluar kerek kanan blog dan segala macam applications ehhh. Nang banyaklaa.
(Sak jak kau butak IT, sik pandey engkah benda gia)
*Oii, coba iboh nyampok*
 (Image courtesy of Blog)
Then, aku semengat mok bukak blog, sebab salah sorang kawanku yang kerja di Sesco, ada membernya mala bertanyak perihal note aku. Ada update kah nisik. Sebab sidak maok baca. So, aku bukak blog tok sak sidak dapat baca. Sebab sik semua orang ada Facebook bah. Thank you Zzarina :)
(Image courtesy of Site)
Mun aku, terlalu banyak gilak benda yang aku maok tulis. Macam nok makcik ditemu aku kat BSN. Benda yang ditemu sehari-hari, benda nyuroh ati piluk, ati jenaka ya nang harus dikongsi lah. Check dalam label Cherita. Sia banyak kesah yang aku diat dirikpun, so aku share dengan orang dalam blog.
 (Sila klik: Cherita)
(Image courtesy of Flickr)
Tok antara benda yang aku polah mun mok tulis entri blog yang piyor. Mun rasa maok ekot, sila jak. Untuk aku nang berkesanlah. Antara yang aku polah, aku akan tutup lagu, sak sik dengar lagu. Baruk dapat concentrate. Baruk mencurah-curah jak idea.
 (Image courtesy of Site)
Mun aku tulis, aku akan pastikan mesti dengan feel yang betol. Harum bulak, sekda gangguan baruk best nulis. Mun belom ada feel yang betol, aku lebih prefer sik tulis. Sebab, kebanyakan apa yang aku tulis, mesti ngekot feel. Mun dah ada feel, nang sampey nulis 2-3 igek entri sekaligus. Then engkahlah auto-publish. Siklah perlu kita tulis tiap-tiap hari.
 (Image courtesy of Site)
Eyy, nemiak tok koh. Tok namanya bukan amalan yang mulia. Haha. Mun orang besar polah gia?
Alu pitan matanya.
Ok, mun kitak orang perasan. Ada label Piyor dalam blog aku. Banyak entri sia, semua makey Bahasa Sarawak yang piyor. Bahasa menseya kata urang. Tapi ada yang kita familiar juak. Mesti ada yang heran, kenakkah aku perlu nerang sigek-sigek maksud macam entri pitan ya. Macamlah kita sik tauk apa reti pitan.
(Sila klik: Pitan)
Sebenarnya, idea tok datang dari kawan sekolahku, DjZamani. Nya nyusey, bagus aku polah properly lah, sebab sayang bahasa menseya sik dijaga. At least, kira macam kamus bahasa Sarawak yang piyor.  Rugi mun urang sik tauk. Then, mun orang baca, kedak kelas bahasa Sarawak jak nak? Well, sebenarnya blog aku pun dirujok oleh lecturer kawanku yang ngajar di Uitm nun (Shaza and the geng). Bukan apa, maok belajar bahasa Sarawak bah. Sebab ya, tang sigek-sigek jak aku bercerita.
(Sila klik: Piyor)

Then sebab ya juak, entri aku tang skema jak bunyi. Maksud aku, nang proper words bah. Sekda gilak aku nulis pakey singkatan. Title entri aku, lagiklah skema. Nang dieja sigek-sigek. Bukan apa, mun orang Google words nak, nya sikkan carik words yang dah disingkat. Mesti proper words dicarik sidak bah. Contoh entri aku, pasal Malaysian Jews. 
 (Sila klik: Malaysian Jews)
Senang orang mok carik dalam internet bah. Mun aku engkah title aku ya, Msian Jews? Sekda orang temu sebab sekda orang carik words yang disingkatkan bah. Bahasa SMS bah. Ya benda penting yang aku jaga.
(Rasa bestlah kau tekk?)
*Oii, aku cerita jak bah*
Haa, perasan sik ada indah nya duak ya kakar gia macam rah atas ya? Nok rasa bestlah etc ya? Sebenarnya nok sorang ya, nya ya nang tukang nyampok, tukang nganok, tukang komen nok jaik-jaik. Nok sorang gik ya, ya akulah. Haha. Kira monolog dalaman bah. Kakar lam ati tek. Haa, bok tauk kah? Now you know :)
(Image courtesy of Site
Macam biasa, sidak 4 toklah yang famous dalam blog aku. Dari kerek, Seman, Peah, Leman, Jompot. Haha. Nang karektor yang tetap dalam blog aku. Stedey kitak uranggg!
Untuk mendapatkan respect dari sidak pembaca, dari bloggers. Kita mesti berik credits dengan empunya cerita, empunya gambar, etc. Macam gambar atas ya bah, image courtesy etc. Serious, orang akan respect kita. Ya antara yang aku rasa, patut diamalkanlah. Benda bagus bah :)
Ada yang berik komen, kenak aku mala makey gambar yang sama. Well, antara benda yang aku paling malas adalah bercarik gambar, google sia sitok. Boring aih, bagi aku nang senang lagikla nulis blog daripada carik gambar sia sitok.
(Sila klik: Pipi Tembam. Again)
Then, aku pun sik rajin bercerita perihal rutin harian aku dalam blog. Jangan gilak dicita semua ok? Untuk keselamatan dirikpun. Jangan padah exactly sine ofis, siney rumah, sine tuju tiap ari minggu. Bahaya bah. Diintey orang kelak. Nasehat tok, untuk yang engkah macam-macam details dalam Facebook.  Bahaya ok?
Then, untuk blog aku, aku lebih prefer nyelit nasehat, peringatan untuk orang. Then suka juak aku engkah entri tentang perihal baru yang maybe orang sik tauk. Sebab, bagi aku, munlah blog aku tok nang semata-mata untuk nulis perihal hidupku, macam sik menarek jak. Dedek gik mok nulis pasal hati dengan perasaan ajak. Kurang menareklah, sebab genti mala cam sedu-sedan jak entri.
(Sila klik: Sedih)
Ya aku suka variety, ngerecho, ngerepak, sharing is caring, etc. Sak orang baca pun suk ati.
(Yer, rasa best lah kau)
*Oii, nge-up dirik sikit bah*
(Sila klik: Site)
Owh, pasal Nuffnang. Aku pun ada juak register. Bagi aku, tujuan utama kita bukak blog, bukan semata-mata maok dapat income dari Nuffnang. Macam aku, aku orang yang serious nulis blog. Bukan sekadar maok meluah isik ati ajak, tapi ngibor ati dirikpun, then ngibor ati urang juak. Sebab ya, mungkin ada yang terlalu miker, berapa rami orang jengok blog dalam sehari. Rami yang ngabas blog orang lain semata-mata maok blognya dirikpun disinggah balit. Aku sik gago mok polah macam ya. Prinsip aku, biar polah benda yang kita suka, tapi sik salahlah dapat rezeki dari sia. Priority list, blog first, income ya nombor paling last kali.Mun income jadi first priority, sik payahlah bukak blog ok? 
(Sila kliK Nuffnang)
Lagikpun aku nang jaga entri aku, sebab aku sikkan tulis melainkan aku ada feel maok tulis. Bayang jak, untuk entri Go-Blog tok, aku tanggoh seminggu baruk aku dapat tulis dengan hati yang cemerlang. Aku sikkan tulis mun sikda rasa maok nulis.  Aku sik maoklah nulis sekadar maok ada entri.
Sik senang maok tulis blog yang menarek. Semua orang boleh ada blog dirikpun, tapi it’s the quality la yang patut dijaga. Sama ada serious kah nisik blogging, macam aku, ada lebih 70 entri yang aku dah save dalam draft handphone. Sebab kadang-kadang pegi pasar, tertemu benda jenaka, alu save dalam handphone. Tapi kebanyakannya belom berkesempatan gik aku maok nulis. Lekak entri tok, kurang sigeklah entri yang aku maok tulis.
 (Image courtesy of Site)
 Owh, sigek gik. Mun kitak orang ada masa untuk tukar status dalam Facebook, main game dalam Facebook, aku nang konfiden kitak orang ada masa untuk bukak blog.Daripada nukar status duak tiga menet sekali, then status-kedak-mati-leput-sedeh, bagus bukak blog jak? Go for blogging ok. Goooo Bloggg. 
(Sila klik: Facebook)
Sik kesahlah berapa rami orang jengok, yang penting, they are your loyal readers. In which, I am very happy for that. Lagikpun ada yang nyusey, blog aku tok source of happiness. Then ada yang start blogging lekak ketageh dengan blog aku (Zaza, sila terasa ok?) 
 For my loyal readers yang sekda komen tapi selalu jengok, thank you very much. Terharu aku sebab kitak orang type piyor.blogspot.com. Then siap Google gik nama Ngerepak is Caring sebab kali sik ingat apa url blog aku nak owh?. Then ada yang boomark kat Mozilla sidak. 

Anyway, terharuuu :)
Read more ...

Friday, August 20, 2010

Maley

Tok lah Bob Marley. Cool gila nya tok. Tapi Marley bukanlah maley.

Toklah Miley Cyrus. Kiut juak nya tok bah. Tapi Miley bukanlah maley. Tauk apa reti maley? Banyak retinya. Tok contoh yang senang lah.

Toklah maley. Buah-buah ya dah maley. Dah terlebih masak. Ya kita nunggahnya maley. Banyak contoh lain maley. Mun urang padah gitok

“Maley jak rasaku ritok ehh”
Ya retinya urang ya, lemah nyawanya. Kira sekda semengat lah. Posa bah. Tapi, mun urang ya padah gitok, lain gik retinya. Sik sama retinya.


“Maley eh aku nak makan Double Cheese Burger”

Maley di sitok, retinya puteh mata lah. Sebab belom cerik double cheese burger. Maley kedak aku kinek tok. Teringin makan double cheese burger, tapi dapat diat gambar jak.

Ohhhhh double cheese burgerrrr. Miss youuu. T_T


Ps: Double cheese burger adalah burger paling nyaman atas bumi.
Read more ...

Thursday, August 19, 2010

Pompuan Kaki Laki

 (Image courtesy of Site)
Tauk sik? Sik tauk nak? Bah mun sik tauk katok madah. Madah apa? Katoklah madah. Cepat kit padah. Aok bah. Katoklah padah.

(Image courtesy of Site)
Tok tips untuk laki. Untuk orang berchan, mesti bingong. Yalah, ne tauk, girlfriendnya ya, kaki laki kah nak? Bukan laki ajak yang jadi kaki pompuan, tapi pompuan kinek tok pun ada yang kaki laki. Siboh mala nak nganok laki ajak ok?


Giney la mok tauk mun girlfriend rupa cam bait jak. Tapi sik sangka di belakang, nang antuu! Haaa, yalah kitak urang sik tauk. Sebenarnya dapat check. Senang jak maok nge-check bah sama ada girlfriend kitak orang ya, kaki laki ka nisik. Kali urang sik perasan gine mok check. Tapi serious, memang dapat dicheck. Senang jak mok check ya. Giney maok check tek? Katoklah padah.

(Image courtesy of Site)
Mun lah kitak orang suspicious gila dengan girlfriend kitak orang then suspect nya kaki laki, kitak orang mesti polah gitok.Time ngedate, polah jak macam biasa. Jangan moha dolok kawan! Embak ilek jak.
(Sila klik: Moha)

Embak gi wayang kah, kayo-kayo rah tHe Spring kah, polah cool jak waima ati cam ngeredak jak nyawa. Cool jak pok!. Carik timing yang cun, baruk senang kit.

(Image courtesy of Site)
Lekak peroot kenyang, hati pun dah happy lekak makan, eksen-eksen lah kitak orang padah ngan girlfriend kitak orang, kitak orang mok diat high-heels nok dipakey nya.
(Tok munnya makey high-heels lah)

Munnya tanyak pahal, padah jak "saja mok diat". Surohnya ngeso high-heels nya tek. Time nya ngeso high-heels nya ya tek, dengan eksen- eksen diat high-heelsnya, pasya coba intey kan kakinya.

Haaa. Mun kakinya banyak bulu @ menyamai kaki laki, ya namanya kaki laki! Mun kaki sik banyak bulu, ya kaki pompuan lah. Sik susah mok check girlfriend ya kaki laki or nisik nak?
Semoga kitak orang dapat tido dengan lena lekak tauk tips tok.


Tok kaki pompuan yang normal. Kakinya sikla lebat ne bulunya. Nya tok confirm bukan pompuan kaki laki. Tahniahh!
Read more ...

Wednesday, August 18, 2010

Boh Lupak Ah?

(Image courtesy of istockphoto)
Tok namanya zip seloar jeans. Kegunaannya ‘obviously’ untuk ngancin seloar jeans lah. Gitok ceritanya, sem menseya, lekak kelas malam,  aku alu pegi Village 5 makan rah CafĂ© sia ngan dak member-member. Ati teringin nak makan Western food. Alulah pegi kedey sia.

(Image courtesy of Shasha Bashir)
Entah siney datang sorang pompuan yang steady macam tok pegi kedey ya juak. Pompuan stedey tek pegi kedey ya dengan kawannya. Gago jak kawan aku tek ngannya ya. Aku macam biasa eksen-eksenlah aku cool tek waima lam ati pun kira muji juaklahh ke-stedey-an ompuan ya tek.
(Sila klik: Steady)

(Image courtesy of hot-screensaver.com)
Aku dengan cool order chicken chop. Cool eh, lapar-lapar makan chicken chop. Pasya kawanku tek berbisit ngan aku, suroh diat ompuan ya. Stedey menarlah, sampey kawanku nyuroh diat agik.

Bukan apa, sebenarnya, zip seloar pompuan steady tek terbukak. Aku dengan penoh rasa cool dengan “gentleman”, sikku maok netak ompuan ya. Time tok, gik mampu kunahan tetakku eh. Kesian pompuan ya. Sikku mok noleh sebab aku sikmok netaknya bah. Kesian bah.

Dengan tangan aku yang megang tapak + ciken chop, kawanku berbisit agik.

“Mesti pompuan tok rasa best mun tang ada laki mok kakar ngannya. Mesti nya memula rasa best sebab ada urang mok tegonya. Mestinya piker urang mok tekelnya. Sak jak urang mok padah"


"KITAK LUPAK NUTUP ZIP SELOAR KOH”


Lekaknya madah gia, aku gagal ngawal perasaan eh. Kecundang aku. Gagal mengawal urat saraf tetak eh. Aku mejin ada ompuan steady negor, mok kakar ngan aku. Mesti terasa ensem kejap. Tapi paduhal pompuan stedey tek just mok negor, zip seloar terbukak. Aku mejin, apa rasa ompuan ya owh mun dipolah gia.

Aku sekpat makey taktik ‘giget+biber‘ untuk nahan tetak. Sik sempat juak maok ngubit perott dikpun time ya. Sorry ehh. Ujong-ujong aku tetak dengan cemerlang juak waima ompuan ya di tepi aku ajak. Tedah pompuan ya eh. Tapi mahapkan aku. Nang sik dapat ditahan tetak ya.

Lain kali nak.

Boh lupak ahhh???

Lupak apa?

Boh lupak zip seloar ya. Sayang bah, steady gia tapi spoil jak mun zip seloar terbukak.
(Oi  ne boleh netak urang oii)
*Hmm.Ahaha*
Read more ...

Tuesday, August 17, 2010

Mo'es Monyeng

Tok adalah source of happiness untuk aku. Ice-cream, orang Sarawak nunggahnya eskem. Eskem apa? Mestilah eskem Cornetto. Nyaman aihhh. Mun rasa stress, mun rasa piluk, mun rasa cam down jak, silalah carik eskem Cornetto. Pasya makanlah sorang-sorang. Mun makan eskem makan usey-usey. Baruk ada feel time makan ya.

Among my top list of source of happiness. Burger paling nyaman.

Eskem ya kira source of happiness untuk dak nemiak lah. Sebab ya mun nemiak dapat eskem, sidak rasa happy. Kita dolok-dolok gia bah. Kadang-kadang sampey berlagu gitok

“Yeyey, ada eskem. Yeyey, ada eskem”

“Amek ada eskemm, tak urang cikdaa”  
Kiut owhh? Berdengah sebabnya ada eskem.

Mun dah makan sampey sik ingat kerek-kanan, fenomena mo'es akan berlaku. Ada urang tunggah mo'es ya nyemo'es. Lebih kurang sama jak retii mo'es dengan monyeng. Monyeng ya retinya tang kotor dikitlah tegal barang makan kenak rah mulut kah, pipi kah. Monyeng jak mukanya tegal feel gilak time makan eskem.

Mun aku kah? Mun makan eskem or double cheese burger, nang ada jaklah fenomena mo'es/monyeng ya. Serious!
Read more ...

Motor

(Image courtesy of Site)
Adakah tok motor? Di semenanjung, yess! Tok adalah motor. Di Kuching yang teramat cool, tok bukanlah motor. Adakah tok kapcai? Aokk, di semenanjung or di Sabah or di Sarawak, nak tok ditunggah kapcai juak. Kapcai coloppp!

(Image courtesy of Site)
"Amek ada skuter baru. Ko ada?" 
kata Peah berdengah dengan Jompot.

Skuter adalah skuter. Sik ada skuter ditunggah motor. Lawa oo Peah? Berdengah jak kitak ehh! Waima namanya Peah, tapi Peah amat stedey nak owhh? Yerdeh kitak Peahh!


(Image courtesy of Site)

"Amek ada keta kachak rona mirah. Ko ada?"  
kata Jompot berdengah balit dengan Peah.

Syioobih. Hebat Jompot eh. Nya hebat gik. Kalahlah Peah gitok. Yalah kita berdengah gilak tek Peah. Haa, di Kuching, kereta adalah motor. Kacak motor Jompot rona mirah ya owh?

(Image courtesy of Blog)
Mun nak tok? Hmmm. Kedak motor Mercedez Benz jak nak owh? Kaya eh kitak!

(Image courtesy of Blog)
Dah didiat dari depan tek? Laaa, bukan motor Benz paduuu. Tok sik taukku giney mok nyebut,

Mota = Motor + Kereta.
Mun sik, namanya Ketor = Kereta + Motor.
 Sik kacak bunyi, jadi Momo jak?

Kacak kit bunyi bah. Ada nilai komersial kit mun nama gia ehh.
(Perlukah miker nama gia? Buang masa jak)
*Aok bahh, sik perlulah piker. Haha*

 Ok murid-murid, di Kuching motor adalah kereta. Kadang-kadang urang tunggah motor ya, motokar. Sekian. 
Read more ...

Monday, August 16, 2010

Kira Ayn Varszegi

Kacak sik? Tok adalah lukisan oleh sorang pompuan, namanya Kira Ayn Varszegi. Umornya 34 tahun. Kacak lukisan tok nak owh?

Serious kacak nak owhhh? Nang ada bakat senilah Kira Ayn ya tek.

Toklah Kira Ayn Varszegi. Sebenarnya, nya melukis ya pakey boobsnya. Serious! Disebabkan saiz boobsnya, 38DD. So, sekda masalahlah untuknya melukis-lukis di kala hati ada taman.
Mun kempeng sekpat bah. Tahniah Ayn! 
 (Sila klik: Boobs)

 (Image courtesy of Reuters)
Engkah kaler-kaler rah boobsnya, pasya nya lukislah rah kanvas. Ada antaranya dijual lebih RM4000 sigek.
*Dengan bersusah-payahnya aku eksen nutup mata tauk sik?*

 Mun diekot, nang Ayn ya berbakat dalam seni. Nya lukis pakey tangan. Kacak owh?? Nang berbakat seni kitak tok Ayn. 

Kiut aih lukisan panda oleh Ayn! Nya melukis pakey tangan tok.

Mungkinkah Ayu Raudhah ada bakat kedak Ayn tek? Rasanya sekda masalah, sebabnya 'banyak aek'.  Kitak sik maok melukis tek Ayu?  Mun dapat nak, kelak-kelak kitak lukis kacak-kacak.
Kelak kamek engkah lukisan ya, pakey hiasan umah waktu raya.
Ok Ayu?? I loikee.
(Oiii, posa oiiii)
*Ahaha*
(Sila klik: Banyak Aek)

Mun Lisa Surihani? Hmm. Good luck kitak!!
(Images and news courtesy of Turtlekiss, thesun)
Read more ...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...