Pages

Tuesday, January 5, 2010

pakcik + motosikal

Ari khamis ya, bercarik Borneo Post kat kedey stationary dekat Ayam Champion rah gitak sia. Cun  tinggal sigek jak Borneo Post. Dengan perasaan cokot, aku terus ngambik newspaper ya.

Dah lekak bayar rah kaunter tek, datanglah pakcik dengan makcik yang bermotosikal kapcai gitok. Mun diekot, time nemiak dolok, tiap kali, ada kapcai melimpas, mesti polah colop alu nyebut gitok


 “Kapcai colop!”

Dah sampeinya rah depan kedey ya, turun lah makcik ya, alu masok lam kedey ya. Pakcik ya, motosikalnya cun ngadap ke dalam kedey ya. Maok dijadikan cerita, motosikal pakcik ya sik dapat “di – opp“ @ ditutup. Dah berusaha menarlah pakcik ya musin kuncinya tapi sekpat juak enjennya opp. Makin lamak, makin koat bunyi enjen motosikal pakcik ya. Tauk nak giney bunyi minyak motosikal diperesss?  Kedak bunyi motosikal berlombakk.

(Image courtesy of Site)
Tapi motosikal pakcik ya motosikal zaman menseya, so, ada kedak bunyi motobot jak.  Asap motosikalnya boh kata gik lah.  Pakcik ya dah panik abis  sebab motosikalnya macam bunyi  minyak kenak peres seenggak-enggak nyawa. Maok tauk pa jadi lekak ya?

Motosikal pakcik ya alu terangkat gitok yang ditunggah “wheelie”. Nasib baitlah ada tanggak koridor ya pakey nahan motosikal pakcik ya. Lekak tergugok motosikal pakcik ya, then baruklah  enjen motosikalnya dapat di-opp. Mun sik tek, nang sekpat di-opp kali enjen motosikal pakcik ya tek.

Aku sik kempang maok tetak then nunjok gitok depan pakcik ya.

Then aku amat yakin, aku amat percayak, urang nok diat kat sia pun siklah mok tunjok rami-rami pasya tetak gitok. Siklah ketulahan netak orang tua bah nak?

Makcik ya pun nampak sedikit supan jak. Mesti mukanya mirah-mirah macam tok eh.  Sabar makcik,  Walaupun lakinya sik mampu beli kereta or motosikal baru, tapinya setia neman lakinya ke sia-sitok lakinya. Tahniah eh! Untong pakcik ya nemu bini nok sanggup susah dengannya.
Bangga kamek dengan kitak makcik!

(Image courtesy of Flickr)
Lekak ngangkat motosikal rebah, alu “ eksen-eksen “ lah pakcik ya ngecheck motosikalnya tek. Tok antaplah kaber line. Mestinya kede bah, aku paham perasaan pakcik ya. Sabar pakcik, semoga dapat rezeki banyak, dapt beli motosikal baru or kereta, dapat ngedate dengan bini kitak pegi pasar.

Time semayang, “ cubit lengan + gigit lidah +biber” adalah cara berkesan pakey nahan tetak. Lekak  kejadian tok, aku dapat cara baru pakey nahan tetak. Kreatif cara tok. Caranya;

“genggam kunci kereta dalam tangan koat-koat“

Berkesan untuk akulah dari netak pakcik ya sebab “ sakit genggam kunci ya “ dapat divert perasaan mok tetak.  Tapi gine-gine pun, aku mok tetak juakla. Jenaka ngenang pakcik ya.
(Japp, tetak lok aku eh, hahaa)
*Oii, ketulahan kau yaa*


ps: Cerita no. 1 dalam taun baru eh.

18 comments:

  1. Kapchai Cholop! haha... Yahhh... Ya bok cita... Best juak pakcik ya... Nasibnya pandei kaber line.... Mun aku ada d sia nang goleng2 kali... Tererlah sebab dpt nahan tetak... haha...

    ReplyDelete
  2. kempang ati amir nak netak pakcik ya.. o tedah . yang ktk genggam kunci jak pahal? kenakla sik d tlg pakcik ya ? /
    isk isk isk....

    ReplyDelete
  3. amir. adoh2. nang gik ingatku peristiwa ituu.haha

    xati, bukan sikmok tlg. ada time nak, mun org kede, pasya tgh kaber line. waktu yalah orang ya sik maok ditolong. pakcik ya gia la. ya kmk x kmpang mok tlg sbbnya gik mok kaber line. hehe. tedah2 pakcik ya

    ReplyDelete
  4. hahahha,,,,lucu gilak

    ReplyDelete
  5. haihh kmk backdated tok...kes mek tadik lalu teringat mek ngan petua nahan tetak ktk tok lok...dah mek coba xdapat juak..paling dapat mek tahan bunyi ya x keluar..p muka mek xdapat tahan..senyum sampey ke telinga kotan mek nahan tetak ya..xdpt mek aeee..mek genggam pen, gigit lidah, gigit bibir xdapat juak..makin byk benda lucu terjah lam palak otak nyuruh mek ngekekkk..seksa mek nahan tetak koh..last2 bos mek negor kenak senyum mcmya, lalu berekot mek mdh mek nak ke toilet..salah cgek yg menerjah lam palak otak mek kisah pakcik motosikal tok..haihhh panjang ngerecho mek koh..hehhe..just mok share ya jak tek..hehehhee

    ReplyDelete
  6. aisehman. sik berjayakah? gigit lidah sekpat juak? hahahah. adoh. mok diusahakan lagik ya. nya sekpat tandah2 camya. mesti trening bok dpt. hahaha

    ReplyDelete
  7. xberjaya..harus ktk merik lebih byk tips..dan jadi trainer kmk..hehe..xdapat mek koh..masalah utama kmk, xdapat nahan tetak..yahh ada org bepenyakit kedak ya? hehehe

    ReplyDelete
  8. kitak sik cubit peruttt. ne endak sikpat tahan tetak. hahahaha. try again. practice make perfectt

    ReplyDelete
  9. aoklah..kelak mek practice dgn lebih gigih..huhu

    ReplyDelete
  10. trening mesti selalu. usaha tangga kejayaan. haha :P

    ReplyDelete
  11. mun mewk kat cia nang b'goleng2 kmk tetak.. hahaha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. sikleh ehh. kejam tetak org tua giaa. hehe

      Delete
  12. sangat2 kejam untuk perey di tengah malam sampey lileh aek mata hahahahahahahahahahaah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. aih. hehe. sekpa k ngibor2 dikpun. hehe

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...