Pages

Thursday, April 8, 2010

Sheikh Muszaphar Shukor


Nya tok adalah seorang doktor, ya la kadang-kadang ditunggah Dr. SMS, ya singkatan namanya bah. Nya adalah orang Malaysia pertama yang pegi ke angkasa nun. ‘Cool’ gila dapat diat bumi dari atas langit nun. Ada beberapa eksperimen yang nya polah waktunya maseh rah dalam kapal angkasa, Soyuz.
  
Antara eksperimen yang nya polah, eksperimen musin gasing.

 
Lekak ya, nya bereksperimen dengan jus strawberi. Eksperimen selebihnya boleh dibaca kat sitok 
(Sila klik: Blog)

(Image courtesy of The Star)
Waktunya balit ke bumi, agak kesianla sebab waktu yang sama, adik lakinya ninggal. Caranya ninggal ya kesianla, sebab agak pelik. Sebab waktu ya, nya kat sigek restoran rah KL, waktunya berjalan, nya tergugok alu palaknya terhantok ke tiang. Dah nama ajal, nya ninggal lekak ya.

 (Image courtesy of Site)
Kesian pun ada, bangga pun ada. Aku bangga dengan anak Malaysia jadi angkasawan. Tapi nak, kadang-kadang kita digembar-gembur gilak atau orang tunggah 'over-hyped'. Bukan apa, ada juak yang polah ‘false claim’ padah Dr. Sheikh tok orang Islam pertama ke angkasa nun. Salah ya, sebenarnya nya orang Islam yang ke 9 pegi ke angkasa.
 (Sila klik: Muslim Astronauts)

(Image courtesy of Afghanistan)
Tauk sik tok bendera apa? Tok adalah bendera Afghanistan, bukan bendera gohet-gostan.

 (Image courtesy of Abdul Ahad)
Tauk sik tok sapa? Namanya Abdul Ahad Momand, orang Afghanistan yang pertama nait ke angkasa. Tauk bilanya nait? Nya nait ke angkasa tahun 1988!

(Image courtesy of Bad)
Waktu ya, baruk setahun album artis yang paling ‘best’ keluar. Album ‘Bad’, dari Michael Jackson. Waktunya baruk ninggal, lagu ‘Liberian Girl’ lah yang aku dengar dalam kereta. Perasaan amat sedeh waktu ya eh. Beraek mata tapi ya cerita lain.  OoOOo paduhal, orang Afghanistan yang bumi mala berperang jak-jak dah nait ke angkasa nun padu. Lamak menar dah sidak nait, baruk kita nait.

(Image courtesy of Blog)
Walaupun macam ya, aku nang maseh berbangga dengan Dr. Sheikh. Jangan tegal orang lain dah pernah ‘achieved’ alu kita sik maok ngekot. Mun macam ya, nang sikkan majulah kita. Benar sik? Benar sik? Gine-gine pun, nang cemerlang, gemilang terbilang lah Dr. Sheikh. Sebut betol-betol, cemerlang!

12 comments:

  1. bangga juak..tp sik glak lah..sbb bukan kita jak nait bah. hehhee

    ReplyDelete
  2. yalah tek. memula bangga menar. cek2 aihh, dak afghan nok negara taliban nun dolok dah pegi. alu down indah asa. heheh

    ReplyDelete
  3. kmk masih musykil dgn bbrapa bukti cdak america pernah pegi ke bulan... mun mena kenak kinek towk cdak xda pegi gk ooo...? setakat pegi angkasa, dgn training apa itu ni, bill gate pun blh pegi...

    tp vangga lah juak DR Sms da sampei... cuma experiment d polah nya sinun xbest glak...

    *pdpt peribadi mek ajak laaa... mun org puteh experiment vouge2 jak...*

    tp terus terang mek mdh, masa nya nk pegi, mek nangis... sbb terharu... org MALAYSIA pertama yg pegi angkasa...

    bila la pelancongan ke angkasa jd kenyataan??? bagei lah mampuuu... ahahaaa...

    ReplyDelete
  4. apa pun kmk bangga lah ngan pencapaian Dr SMS... mun nak d banding dgn dirik kita yg sungguh lah naif tok..erkk..daif..haihhh...ngerepak is caring..sbut betol2..NGEREPAK...hehehe...

    ReplyDelete
  5. owh. tauk kmk. ada sidak pertikai kenak waktu atas bulan ya, bendera ya berkibar indah ya nak? dolok2 kmk pk sidak nasa bulak kita. tp ada dokumentari didiat kmk, nang benar la sidak pegi bulan. yg bendera berkibar ya, sbb kat dlm bendera ya, sidak engkah steel, sak bendera ya nampak. mun sik diengkah layuk jak rupa bendera ya.

    tp mena juak ho. kenak sidak sekda pegi bulan agik.

    tp mena kata ktk, simple gilak experimentnya. mcm ngajar nemiak sekolah jak. tp nang ya pun functionnya pegi sinun. utk narit interest miak skolah belajar sains.

    tp banding ngn omputeh. sidak nait ke space nun, mok mengkaji kat siney bintang yg paling jaoh, then di siney permulaan space. sbb kan ada teori big bang ya, semuanya terkumpul kt sigek point, lekak big bang baruk terjadi angkasa. thats why space, keep on expanding, hasil dari letupan ya tek.

    syio. alu pjg alu. hahaha

    ReplyDelete
  6. kihkih.

    kmk sebenarnya suka tulis suka nak ngerepak2. concern la kmk tek bah nak. hahaa.

    tp nok dr faiz ya, alu puteh mata. kesian eh, ponek nk gi space.

    ReplyDelete
  7. kelak ada dr.faiz ya pg...sabar2 lok..nya pg ngn kmk lak bah..hehe..

    ReplyDelete
  8. kmk ngamin lok.

    AMIN

    hahahahaa

    ReplyDelete
  9. Aok, mena kata kitak ya, Aza. Kekadang nak, kamek nangga kita tok over-hyped tentang something. Tapi perkara nok diover-hyped ya sik gine-gine...as if keja dipolah sidak ya tek alang-alang nyelok pekasam. Bagus juaklah besar publisiti nait angkasa ya sak nemiak minat sains, tapi rasa kedak diover-over melampau gilak. Ya opinion sayalah.

    ReplyDelete
  10. nya pergi riya polah kajian pasal gney sakit tulang kt atas nun..eh apa ntah..nya dr.tulang nak? entah..lalallaalalala

    ReplyDelete
  11. Kira bangga juak laa.. sebab still byk gik orang islam yang blom pegi rah space nun bah. Apapa pun, orang Malaysia dah pegi space. Satu pencapaian yang amat membanggakan rakyat Malaysia bah XD

    ReplyDelete
  12. pezal. part ya bangga la. tp nak, mun diekot,mmg dr sms ditrain sbg angkasawan, saknya dpt withstand condition kt cnun. tp in term of science language, nya bukan the real angkasawan. nya doktor bah. tp bangga la nak. ikon angkasawan kita macho gia. pandey, etc. bangga la part ya. hehe

    vian, sekdalah nya polah kajian pasal ya. nya polah simple experiment juak. then ada juak experiment lainnya polah, ada linknya kt sia. yg sik bestnya, kebanyakan samplenya mcm rosak jak sebab lajunya waktu impak ke bumi ya tinggi dr apa yg sepatutnya.

    atil, mena kata ktk til. gia juak pendapat kmk. msia salu gia, mcm badminton bah. chong wei ajak difokus. memanglah nya no 1, tp in reality ya sebab Lin Dan sik masok semua tournament. nya mileh mana yg penting ajak. sbb ya pointnya drop, tp chong wei lain, nya byk join tournament, sbb ya pointnya byk. then of course nya antara segelintir nok dpt lawan Lin Dan.

    byk giklah contoh lain, Nicol David, sepatutnya kita gago bercarik pelapis pakey ganti dak tok bah. hehe

    well, utk Dr SMS. mun diekot, nya hanya menumpang di dalam soyuz ya. kedong dak angkasawan lain pegi, kedong ya juaknya ngekot sekali. kan bagus, mun yang memena pegi ke space nun, nang mena2 saintis. worth it bah. mcm kata atil, alang2 nyelok pekasam bah. go for it, antar orang yg terpandei di kalangan msia tok. polah experiment yg benar2 ada impact dlm science bah. memanglah agak merepek juakla experimentnya, sebab, nya polah the very simple experiment. syg bah, kos ngantar puluhan juta, tp polah experiment mcm ya. syg bah. sik go for the maximum yg kita bleh polah.

    yoh, alu ngerepak. hehe

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...