Pages

Monday, April 19, 2010

Steady


Tok adalah word yang boleh dikira hampir semua urang laki Sarawak paham maksudnya. Dalam bahasa Sarawak, kita tunggahnya "stedey".  Stedey tok merujuk kepada pompuan yang sik semestinya kachak, tapi maybe pandey ngesep or maybe nya nampak sempurna. 

Sempurna giney? Of course lah, “figura” yang sempurna. Contohlah, tok Sasha Bashir.

Kadang-kadang stedey tok merujuk kepada benda yang ditauk setengah jak sempurna, then another setengah ya belom confirm gik. Kira gik blur lah. Sik paham kah? Contohlah.

Keadaan yang  "blur". Toklah Noryn Aziz.

Another contoh. Mun laki kayo-kayo di tHe Spring, berjalan di belakang pompuan yang stylo.

Style tang cun jak. Figura ya nang iboh kata lah. Tapi masalahnya, tok diat dari belakang ajak, dari depan ya lom diat gik. Selalunya orang laki akan muji gitok.

“Macam stedey jak nya tok”


Sebenarnya aku pernah juak bah dalam keadaan “macam stedey jak nya tok”. Time ya kayo-kayo dengan kroni di tHe Spring. Tertemu lah amoi yang nampak macam “stedey” jak sebab diat dari belakang. Alu kelakarlah dalam ati gitok.

“Macam stedey jak amoi tok”


Dah didiat dari depan. Adehah. Aku jak miker ya amoi tek. Ya bukan amoi, tapi emak amoi!
Dah veteran tapi stylenya "Leng-Loy-Wannabe". Lekak ya, alu aku tarit balit lah word “macam stedey jak amoi tok” ya.

 
Tapi nak, aku berfikiran positif. Dah dipiker-piker, salu juak dengar urang bersusey, madah Peah  tok ngesep lebih gilak, Jompot nun ngesep gilak. Maka pegi minum teh peng rah Lot 1, tapi fesyen macam orang nak pegi shopping jak.

Mun ditanyak pendapat aku (mala pendapat aku oo?) time mudak-mudak gitoklah ngesep memena. Kelak mun dah tua baruk nak ngesep, urang nganok juak. Time mudak ya, ngeseplah memena sia.Tapi jangan overdo. 

Overdo giney? Terlebih gilak alu kedak rupa jenaka jak. Ada duhal pompuan nok salu disebut aku, nok pipi mirah, kasut kalas, beg seteriking. Rona-roni jak rupa owh? Tang jenaka jak rupanya owh? Sekpalah, stylo baginya kali. 'Source of happiness" untuk amoi ya makey camya. Baruk dapat polah dunia lebih 'colourful and wonderful'. Make sense lah oo?

Lupak tek, emak amoi, "Leng-Loy-Wannabe" ya, sekdalah gia gilak dressingnya. Tapi macam tertipu jak.
 
Nasib bait sik datang "moha".
 (Sila klik: Moha)

Gine-gine pun toklah stedey. Waima dah berusia sikit, dah beranak 2, tapi still stedey. Ishh, duak kali dah aku ngulang word stedey. Tapi nang stedey aihh. (harum ya 3 kali aku ngulang word stedey). Ada urang, kaler rambut, tapi alu kedak ngarey + berkarat jak rupa. Tok lain,  rambut kachak + cun ronanya.

Stedey owh? Cak lii jakkk.

(Oiii, hampir semua gambar ya, semua dah penah nikah oii)
*Gine gaya, dah tua, "stedey" di mata pun dah lain, hahah*

12 comments:

  1. Menarik..mek org lak ngan geng2 len ditangga, ya masa agik gaok2 dolok la..giney nya jalan..hangkang x hangkang...mun dah hangkang kuarlah kata2; muka jak kacak, tpi lobos..adoiiiii gila juak pemikiran mek org dolok owh...kenangan..nek tok dah alim dikit2 la..dah tua...

    ReplyDelete
  2. Wahhh.. Steady ehhh entry... yerrr... Alu ada ayat steady.... Psssttt...*berbiist* Sasha Basir ya nang steady... haha...

    ReplyDelete
  3. ngembak muka merinsak sik bermakeup gik kacak dari muka overdo nak? nak? =P

    ReplyDelete
  4. eddy, ooo kita serupa jak kitaaa..laki bahhh.hahaha..amat memahami... :D

    amir. haha, nang stedey pok. tapi syg, sasha ya dah nikah eh. dahla nikah ngn org tua. oOooo..kechewaaku.

    ira, haha. mena ta ktk. merinsak gik ok upa. haha

    ReplyDelete
  5. Nok rambut recei rona-roni kedak pelangi ya stedey juak koh, Za. Chantek dan menarek jak rupanya. :|

    ReplyDelete
  6. yerrrr.... steady eh...kmk jak sik steady

    ReplyDelete
  7. azahari, nang stedey entry tok koh hehehehe... :)

    ReplyDelete
  8. til, ooo..chantek n menarek ka? haha..uceyyy jak upanya mek diat.haha.

    shakira, oo jaik ati. ya bok merendah dirik.

    kaljis, hehe. stedey2.

    ReplyDelete
  9. STEDEY lah ktk! yerr... brk mek tauk pa da lam otak org laki bla diat ompuan pas bc entry ktk tok.. ;p

    ReplyDelete
  10. sue, tauk dh knek tok o? haha

    ReplyDelete
  11. kenak bah komen mek sikda..smlm ada mek komen ctok bah..

    ReplyDelete
  12. vian. kmk pun heran, ada kmk approved bah. kadang2, lekak approved x kuar komen.

    sot blogspot kali.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...