Pages

Wednesday, June 2, 2010

Al Aqsa

(Image courtesy Wikipedia)
Siri 1. Masjid Al Aqsa adalah antara tempat paling suci dalam Islam. Masjid tok terletak di Jerusalem. Kawasan tok juak terletaknya tempat suci untuk orang Yahudi dengan orang Kristain. Selalunya, mun disebut Masjid Al Aqsa, yang terlintas di fikiran kita, adalah gambar di atas tok, termasok aku dirikpun juak. Sebab dalam newspaper, dalam news dalam tv sekalipun, mun nyebut perihal Masjid Al Aqsa, gambar masjid ya ditunjok dalam news.

(Image courtesy of Site)
Adakah tok Masjid Al Aqsa? Salah, sebenarnya tok adalah Masjid Qubbat As-Sakhrah. Kadang-kadang ditunggah Dome of the Rock. Dalam masjid tok, ada batu terapung.
(Sila klik: Dome of the Rock)

(Image courtesy of Wikpedia)
Waktu Israq dan Mikraj, Nabi Muhammad SAW pegi ke langit dengan nait Buraq. Bahagian batu di selatan tempatnya berpijak, then batu ya maok ngekot Rasulullah SAW nait ke langit. Tapi Rasulullah SAW melarang batu ya ngekot, sedangkan batu ya udah terbang. Sebab ya batu ya terapong macam ya. Menurut pendapat, sebelom terjadinya kiamat, malaikat Israfil akan turun ke bumi, ke kawasan berdekatan batu tok untuk niup sangkakala.
(Sila klik: Israq dan Mikraj)
(Sila klik: Batu Terapung)
(Sila klik: Israfil)

 (Image courtesy of Blog)
Tapi ada yang padah, disebabkan batu ya gerun atas kehebatan Rasulullah, batu ya terapung. Disebabkan pihak berkuasa takut batu ya gugok ngempap orang yang melawat dibah batu ya, alu sidak polah proper foundation.

(Image courtesy of Blog)
Ada yang padah tok sengaja dipolah sak orang sik dapat diat bukti kehebatan peristiwa Israq dan Mikraj. Wallahualam.
(Sila klik: Blog)

(Image courtesy of Site)
Sebenarnya, Masjid Al Aqsa adalah berdekatan jak dengan Masjid Qubbat As-Sakhrah. Jangan kita konfius, nok ney sigek Masjid Al Aqsa. Masjid Al Aqsa tok adalah kiblat pertama orang Islam sebelum Allah perintah Rasulullah untuk sembahyang ngadap Kaabah sebagai kiblat. Tok antara sebab bangsa Israel, sik suka urang Islam, bertukar kiblat, dari ngadap Baitul Maqdis, bertukar ngadap ke Mekah. As if, Islam sik recognize bangsa Israel ya, bangsa terpilih. Lagikpun, bangsa Israel ngarap Rasul terakhir ya dari bangsa Israel.

(Image courtesy of Site)
Khalifah Ali az-Zahir adalah orang yang bertanggungjawab polah struktur Masjid Al Aqsa kinek tok, duak tahun lekak gempa bumi tahun 1033.  Tapi tahun 1099, Jerusalem dikuasai sidak Crusaders dan sidak makey masjid tok sebagai gereja dan tempat tinggal.
(Sila klik: Ali az Zahir)
(Sila klik: First Crusade)

Salahuddin Al Ayyubi atau Saladin adalah orang yang bertanggungjawab untuk mengembalikan fungsi masjid Al Aqsa sebagai tempat beribadat untuk orang Islam. Saladin adalah orang yang hebat dan dihormati termasuklah dari pihak Kristian. Dihormati  kawan/lawan sebab, Saladin tok menghormati agama Kristian.
(Sila klik: Saladin)

(Sila klik: Kingdom of Heaven)
Pernah diat cita Kingdom of Heaven? Toklah peristiwa tentang perang tok. Ada babak yang ngeso Saladin tok, ngangkat balit lambang salib yang gugok kat lantey. Nya ngangkat balit lambang ya. Tok adalah peristiwa benar yang nunjok kehebatan Saladin. Banyak lagik kesah Saladin tok, waima nya panglima perang besar yang digeruni, hartanya sik cukup nisab untuk berik zakat. Sebelom bayar zakat, harta ya mesti cukup nisab atau nilai, baruk boleh kita berik zakat. Mun sik, sik perlu bayar zakat. Bayanglah, Saladin ya, hartanya sik pernah cukup nisab untuk bayar zakat. Ya bermaksud, Saladin tok adalah orang miskin sebabnya orang yang zuhud, orang yang sik cintakan dunia, sik lalai dengan dunia.

(Sila klik: Flickr)
Adalah menjadi tanggungjawab kita, untuk ngambik tauk perihal masjid Al Aqsa. Media barat dah misleading orang, sebab orang selalu miker masjid Dome of Rock ya sebagai masjid Al Aqsa. Bukan apa, kelak senang sidak molah keja maok meruboh masjid Al Aqsa ya sebab orang dah misleaded. Mun diekot, masjid Al Aqsa yang paling awal, terletak di dalam bahagian masjid ya, nang sik nampak gilak, sebab perlu masok ke dalam lagik, ke bahagian dibah masjid. Banyak peristiwa yang melibatkan masjid Al Aqsa akan berlaku kelak. Perhatikanlah kelak.
(Sila klik: Al Aqsa)

 (Image courtesy of Temple of King Solomon)
Tok termasoklah akan dirobohkan oleh golongan Zionists kononnya untuk polah balit Temple of King Solomon atau sebenarnya Nabi Sulaiman AS. Kenak Temple of King Solomon ya dipolah balit, ya semua berkaitan dengan Freemason, Illuminati. Semuanya berkait dengan penubuhan Israel dan perang akhir zaman, yang aku ada perasaan, kita mungkin jadi generasi yang akan diat perang tok. Sama ada kita beruntong dapat diat perang akhir zaman tok, atau kita adalah generasi yang paling malang mun dapat diat kelak.

Macam yang aku sebut tadik, tentang usaha maok merobohkan masjid Al Aqsa dah lamak dah mula. Yang paling obvious, kerja-kerja 'rasmi' ya dah start dari bulan Februari 2007 gik. Semuanya berkait dengan pembinaan balit Temple ya. Kelak, masjid Al Aqsa dah dirobohkan, ya adalah petanda besar kiamat dan kemunculan seorang pemimpin yang digelar Imam Mahdi.

Terlalu banyak benda maok ditulis tok, tapi kelaklah nulis agik. Tok adalah siri nombor 1 cita yang aku rasa aku perlu share dengan orang. Ney tauk ada yang sik tauk bah nak? Mesti rami yang kurang faham, apa terjadi kat Palestine, kenak sik aman hidup di sinun, dan apa kaitan semua tok dengan apa yang pernah disebut Rasulullah SAW tentang perihal perang akhir zaman. Sebagai generasi, yang aku rasa, generasi kita yang akan menjadi saksi peperangan tok kelak. Kelaklah nyambong lagik.

Sharing is Caring.

8 comments:

 1. Sidak ya nang bena2 mok musnahkan Masjid al Aqsa ya..sampey ada cadangan pindahkan ke Makkah..ada ka patut...sigek kenak org konpius...Kubah Batu ya nampak lebih kacak..jauh terpelihara dari Masjid al Aqsa....ingat sik buku agama sekolah dolok..Gambar Kubah Batu nak?

  ReplyDelete
 2. Setuju ku ngn fakta tok.. Doa jak lah supaya umat Islam bergabung dan menegakkan semula kebenaran... Amin yarabbal alamin...

  ReplyDelete
 3. eddy, sidak mok meruntoh masjid ya sebab mok polah temple king of solomon. knek tok makey sebab, kononnya maseh ada harta karun, antik kat dibah masjid ya. aok, gambar ya lah. masjid al aqsa ya, sik dikaco gilak sbb mok jaga originality. sebenarnya, masjid yg mena2 ori, bukan lah kat atas yang kita nampak ya. masjid ya sebenarnya di dibah masjid ya. masok dlm masjid ya, then ada sigek part masjid. ya baruk mena2 the original part of masjid.

  amir, kelakla aku sambong cita tok. sbb tok kiranya the 1st piece of jigsaw puzzles. byk agik puzzle yg mok ku share. ne tauk ada yg x tauk

  ReplyDelete
 4. benar ya mr_abs....sama2 kita berdoa utk keamanan bersama amin..dunia makin tua..kiamat makin hampir..

  ReplyDelete
 5. benar ya.. mr_abs..perlu ada SIRI2..doakan keamanan semua..amin.dunia makin tua..kiamat makin hampir..

  ReplyDelete
 6. entry kitak kali tok nang bagus..
  aoukla..mena juak sharing is caring..hehe..
  menda bait perlu share nak..
  tq..

  ReplyDelete
 7. zari...thanx for caring...eh..sharing...hehe...btw, kmk bru tauk fact tk dr blog ktk..n..will continue support ur blog kelak..

  ReplyDelete
 8. mekaseh. kelakla nulis gik :)

  fyeda. makaseh. rajin2 la singgah k? :)

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...