Pages

Tuesday, May 3, 2011

Chienta

Love is chienta. Apa itu chienta? 

Chienta ya adalah nerimak orang yang ada banyak kekurangan seperti; berpipi tembam kedak pau kacang, lengan ada lemak ngarey, banyak lekak-lekok di sia-sitok, pandey ngesep berkebaya, pandey bersanggol rambut, makey perfume, selalu tersenyum, bait ati, dan menghormati orang tua.
(Oiii, ya bukan kekurangan ya oiiii)
*Eh? Salah indah. Ahahaa*

Mun gik mabok berchienta, semua benda nampak ceria, cemerlang dan terbilang. Bau keteyak yang angit pun, pandey nyaman indah bau. Kotan tek, berchienta tek. Tapi, sebenarnya, dalam banyak-banyak masa, waktu berchan gia lah pemikiran homosapien seperti kau, aku, Peah, Jompot, Seman, Leman nang selalu endak berapa cun. Sebab? Pemikiran sik dapat berpiker dengan lurus.

Kotan kita diat, semua benda bagus alu kita sik dapat berpiker dengan cemerlang. Toklah masanya, orang tua mala nganok orang mudak, ngekot ati. Toklah retinya, ngekot ati. Sik berpiker panjang. Tapi kita sik peduli, kita nang entingal. Bak kata omputeh, nang 'cloud nine' lah pemikiran. 

Dolok bukan main gik berchan. Berkukut sia-sitok jak. Semua dikakar, semua bagus-bagus. Waktu toklah rami manusia jadi plastik. Jadi bait, sampe mijak semut sik mati. Yalah, namalah urang nak ngambik ati. Berlakon ya adalah satu kemestian. Waima perangei endak-berapa-juak, waktu nekel tek, nang cemerlanglah perangei. Semua perangei bagus ditunjok, perangei jaik ya nang SEKDA.

Tapi lekak beberapa ketika tek, aihhh. Alu keluar perangei yang sebenar. Perangei endak tentu pasal, perangei King Control, Queen Control, semua keluar. Ney tek dolok-dolok ya nang lovinglahh. Kinek tok ney endak tuju. Alu ilang terus segala benda yang manes lagi menawan kalbu tek. Nang semua endak boleh, nang tinggi lah ego maok ngakuk salah. Maklom, laki bahhh.

 Pompuan adalah makhluk tuhan yang suka berpiker. Semua benda harus diproses dan perlu dipiker. Nang kejadian pompuan kedak ya, apatah lagik mun melibatkan hati dan perasaan. Disebabkan maseh lagik ngenang betapa bestnya waktu menseya dolok, rami yang sik kesah semua ya. Waima chan, tunang, laki melayan dengan endak-berapa-juak, tapi rami sik lalek. Sebab, kebanyakan pompuan maseh lagik ngenang peristiwa menseya yang best waima kinek tok, nang sik happy langsong.
Maok contoh kah? 

Untuk orang Sarawak yang diam nun jaoh di perantauan, mesti miker betapa bestnya Kuching time tok, tapi mun dah kat Kuching tek? Siklah gine-gine juak. Nang mala KLMJ (Kenangan Lalu Mengusik Jiwa), mala ngenang benda best di masa menseya, sedangkan realitinya nang jaoh beza. 
Bukan pompuan ajak gitok, laki pun kedak tok juak.

Memang rami pompuan yang aku kenal, pernah or maseh lagik dalam hubungan macam tok. Sayang dengan relationship tegal sayang dengan kenangan lamak, tegal sayang dengan relationship yang dah bertahun-tahun, bukannya sayang relationship tegal bestnya-chan-aku-chan-akulah-chan-yang-paling-best-atas-planet-bumi. Serious! Rami macam yaa!

Mun maseh berchan, bertunang macam ya, sik apalah. Mun sampey nikah macam ya? Stuck dengan orang yang endak-berapa-juak sampey lah ke tua. Imagine jak, mun orang yang berchan, dah merasa sik berapa happy, mala nangis sampey keluar ingus, bahhh, mun dah nikah? Giney endakkahhh. Kadang-kadang, adalah amat bagus untuk manusia berpiker benda negatif dolok, baruk berpiker positif. Sik kelak nyesal dudi ari.

Gine-gine pun, benda paling basic, the rule of thumb is the happiness must be there. Sik guna, berchan mati leput, tapi tiap hari mala bertangisan. Orang berchan, bertunang, bernikah sebab maok gembira. Hidup tok terlalu singkat untuk mala berasa sedih, mala sakit ati, mala hati sik tenang. 

Lastly, jaga hati dirikpun dolok, baruk jaga hati orang. Sekian.


ps: Credits to the owner of the pictures.

7 comments:

  1. "Sik guna, berchan mati leput, tapi tiap hari mala bertangisan. Orang berchan, bertunang, bernikah sebab maok gembira. Hidup tok terlalu singkat untuk mala berasa sedih, mala sakit ati, mala hati sik tenang." Sangat setuju! Mena kata dirik.. :)

    ReplyDelete
  2. belacanku bukan belacanmuMay 3, 2011 at 11:25 PM

    nang mena pa dipadah ktk ya encik azahari,jaga hati drk mpun dolok,brk jaga ati orang.sangat betul.

    tapi kan,sometimes,dah hati dirik dijaga,hati org ya dijaga,tiba2 tek org ya sik jaga hati kita.apa kes? yes,perempuan tok nang byk fikir,tapi cdak tok perlulah lebih articulate in certain things.kmk request dirik polah sigek gik cita pasal perempuan n apa yg bermain di fikiran cdak.bolehkah?

    thank you in advance :]

    ReplyDelete
  3. nice entry towk..berik mek semangat balit..harap2 pat kuat semangat..jumpa cinta sejati.. :)

    ReplyDelete
  4. laki kuat gik pikir oi..pikir back up plan...

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...