Pages

Friday, August 19, 2011

KLMJ

KLMJ. Kenangan Lalu Mengusik Jiwa. Maksudnya apa?

Homosapien kedak Peah, nang selalu KLMJ. Maksudnya, mala utaknya ngenang balit benda-benda lamak yang manes untuk dikenang. Sik kiralah waktunya menseya atau kinek tok.

Tapi selalunya Homosapien kedak Peah, nya nang selalu ngenang balit waktunya best berchan menseya dolok. Suk atinya, mala ngenang balit peristiwa menseya dolok. Dikit-dikit, KLMJ. Dikit-dikit KLMJ. Yalah mudah si Peah ya mala jak update status facebooknya duak puloh lapan kali sejam. Baruk sejam!

Ne sik nak best, mun keluar dating, mala beribey sia-sitok. Bangun pagi ada urang telepon. Bangun saor, ada urang ngerak. Bau mulut posa pun, channya padah wangi. Keteyak angit bau kari pun channya endak alah-alah  muji bau keteyaknya nyaman, mun makan nasik ayam, channya tukang melasik kulit dengan tulang manok. Channya mala muji pipi Peah tek tembam, Harum bulak, serba-serbi kehidupan Peah tek nang terasa jelita lah. 

Mun diat wayang? Berkukutlah jawabnya. Dikit-dikit berkukut, dikit-dikit berkukut. Inggarkuuuu.
(Oiii, jeles kahhh?)
*Ahahahaa*

(Sila klik: Berkukut)

Tapi, malangnya, segala macam nak berkukutlah, beribeylah, keteyak bau nyamanlah, ya sebenarnya hanya berlaku di kepalak utak Peah ajak. Maksudnya? Benda manes ya tek, hanyalah di minda Peah ajak. Ehh? Kenak dalam minda si Peah ajak? Realiti? Sik kedak yakah?

Untuk kes si Peah tek, yang mala KLMJ, sebenarnya semua benda manes tek; channya melasik kulit manok, muji keteyak Peah bau nyaman, muji pipi Peah tembam, ngerak Peah bangun, semua ya berlaku beberapa ketika ajak. Kedak dalam kalendar ya bah, ari nok berkaler-kaler ya jaklah kejadian manes ya berlaku. 

Ari yang puteh ya, yang sik berkaler-kaler dalam kalendar ya, sik jadi apa-apa pun. Nok yalah penyebab Peah KLMJ jak-jak. Untuk beberapa igek kejadian alam yang manes untuk diingat tek, sik berlaku seranto-ranto. Dalam 365 hari, hanya 30 hari jak benda manes ya berlaku dalam kehidupan si Peah. 

Sedangkan realiti kehidupan Homosapien bernama Peah tek, selain daripada 30 hari yang manes ya, untuk kehidupan Peah untuk 335 hari yang selebihnya, selalu Peah telepon channya, channya sik gago nyaut, mun sik pun, telepon ya di-cancel. Mun Peah  message? Isok lusak baruk channya balas. Kadang-kadang message Peah ya nisik dilalek pun. Mun Peah nyeberang jeraya pun, macamlah channya peduli gilak maok ngibey. 

Tapi Peah tek?

Untuk kehidupannya 335 hari, dirik Peah endak alah-alah KLMJ. Mala suk ati ngenang 30 hari yang manes ya tek. Setaun-taun nya KLMJ, waima sebenarnya alam perchientaan Peah siklah best ney pun. Gembira? Siklah gembira ney pun. Bahagia? Siklah gine-gine pun. Tapi  Peah ya jak selalu berperang dengan perasaannya dirikpun. Tok namanya 'cloud 9'. Kejadian alam tok berlaku sebab, fitrah manusia, suka ngingat benda best untuk dikenang.

Mun Peah putus chienta? KLMJ ya perkara biasa. Dikit-dikit KLMJ. Sebenarnya hakikatnya, munlah Peah ya balit berchan dengan Leman sekalipun, sik jak best kedak apa yang Peah KLMJ tek. Tedah Peah, mala ngenang, mala KLMJ, tapi lekak balit dengan channya tek, SIKLAH GINE-GINE. 

Hakikatnya, kadang-kadang KLMJ, Kenangan Lalu Mengusik Jiwa ya hanya bagus pakey kenangan ajak. Tapi rami manusia marhaen di luar nun, yang selalu KLMJ, sampey lupak maok 'move on'. 

Kadang-kadang, jangan didiat benda yang best ajak. Benda yang sik best ya, banyak lagik berlaku tapi manusia marhaen kedak Peah ya, eksen sik diat. Yalah penyebab Peah susah maok 'move on'. 

Mun ada yang mengalami gejala tok, sila baca lapan belas kali apa yang aku tulis tok sampey paham ok? Mun sik paham juak, isok baca lagik. Aku gerenti, rami yang terasa. Agik asa! Sekian.

9 comments:

  1. kmk ada kawan mcm ya... gara2 sindrom KLMJ tok nya xda ability utk move on... cewah... hahaha...

    ReplyDelete
  2. slamat bposaa juak

    dela. yah. rami urg cemya aih. hehehe

    ayu. aok nang best. tp nyakit jiwa. hehe

    dea, peahh. hahaha

    ReplyDelete
  3. kmk bukan peahhh oii. kmk geng nya jak! :p

    ReplyDelete
  4. klak mdh ngan si peahh. haha :p

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...