Pages

Monday, October 31, 2011

Masjidil Haram, Mekah

(Image courtesy of Site)
Toklah gambaran Masjidil Haram, Mekah menseya marek, tempat terletaknya Kaabah, kiblat orang Islam. Kinek tok?
(Sila klik: Masjidil Haram)

Toklah Masjidil Haram, zaman kinek tok. Nang modenlah kinek tok. Nang terlalu banyak beza mun dibanding dengan zaman menseya dengan zaman kinek tok.

Apa kata kita banding Masjidil Haram, Mekah dengan Saint Peter's Basilica,Vatican City. Coba kita banding apa bezanya.

Toklah Saint Peter's Square zaman menseya. Bangunan yang ada kubah yalah Saint Peter's Basilica, tempat makam Saint Peter. Nya antara orang penting dalam sejarah Roman Katolik.
Bacalah mun maok tauk.
(Sila klik: Saint Peter)

(Image courtesy of Site)
Toklah Saint Peter's Square, zaman kinek tok. Nang moden, tapi banyak sik beza? Sik banyak beza pun dengan zaman menseya dolok waima kinek tok dah zaman moden.

Kesimpulan:
1. Tok adalah gambaran yang paling bagus untuk Masjidil Haram. Sekda bangunan di sekeliling yang tingginya lebih tinggi dari menara masjid. How I wish this is happening now. Tapi?

2. Tapi, toklah realiti kinek tok. Waktu Ramadhan nok lepas, amatlah nyakit ati setiap kali diat siaran langsung solat Teraweh di Masjidil Haram. Nang nyakit ati diat Royal Clock Tower (Abraj Al-Bait Towers). Diatlah gambar ya. Sik nyakit atikah? Aku sik peduli betapa besar hotel, betapa tinggi bangunan ya, berapa banyak rekod dunia sekalipun, janji bangunan ya dipolah jaoh-jaoh dari Masjidil Haram. Bukan nang ugak-ugak di sebelahnya.
(Sila klik:Abraj Al Bait Towers)

3. There is no more majestic about Masjidil Haram. Masjidil Haram should be the most majestic scene for that area and not to be surpassed by the Royal Clock Tower. Kesian Masjidil Haram, alu kecik, sik megah rupanya. Damn dumb Arabs!

4. Amat menyedehkan jak diat gambar Masjidil Haram zaman kinek tok. Seharusnya untuk pentadbiran Mekah dengan Madinah ya adalah urusan seluruh umat Islam. Bukan terletak di tangan kerajaan Arab Saudi.ajak. Sukati sidak mesen ajak maok polah apa di Mekah dengan Madinah. We should have say about things that happen in Mekah and Madinah especially those Grand Mosques. Hey Arabs, this should never happen anyway!

5. Coba banding dengan Saint Peter's Basilica, Vatican. Pentadbiran tempat tok di bawah pemerintahan Pope, ketua untuk paderi-paderi Roman Katolik dari macam-macam negara. Nang sidak sik suroh apa-apa bangunan lebih tinggi dari Saint Peter's Baslica ya. Nang gitoklah sepatutnya. Macam ney rupanya zaman menseya, macam ya juak rupanya kinek tok. Aku kagum dengan Vatican City sebab nang jaga benda tok. Good jobs people.
(Sila klik: Vatican City)

6. Banyak tempat-tempat bersejarah di Mekah dah banyak dimusnah/diruboh oleh sidak Arab Saudi. Termasoklah oleh tentera anak Muhammad Ibn 'Abd al-Wahhab (pengasas Wahhabi) dalam tahun 1803- 1818. Sidak meruboh banyak tempat-tempat suci termasoklah kawasan Baqi' di Madinah yang sidak ratakan. Di sitoklah terletaknya makam para isteri Rasulullah. Sampeikan golongan sidak tok maok meruboh makam Nabi Muhammad SAW. 

Golongan Wahhabi tok maok menghapuskan tempat-tempat tok sebab sik maok jadikan tempat tok sebagai kawasan pemujaan. Tapi, amatlah kempang tempat gia sik dijaga. Bayang jak, makam Amina bt Wahb, emak Rasulullah SAW pun diratakan juak, minyak gas dituang di atas makamnya. Rumah isteri Rasulullah SAW yang pertama, Khadija pun diruboh. Bayangkan tempat Rasulullah SAW terimak wahyu ya pun diruboh juak. Tempat lahirnya Rasulullah SAW diruboh juak, diganti dengan projek untuk polah parking dengan hotel. Sedih jiwa ragaku bila baca semua tok. Untuk yang miker Wahabbi ya bagus, sila piker balit apa dipolah sidak ya. Bacalah, jangan ambik tauk hal dunia ajak.
(Sila klik: Site)

7. Sedangkan cucu Rasulullah SAW gik sidak bunoh. Setakat polah bangunan tinggi dari menara Masjidil Haram, ya benda kecik jak apatah gik setakat meruboh kawasan bersejarah Islam. Kachang.

8. Zaman kita, adalah antara zaman pengakhiran.
(Sila klik: Tanda Kiamat Kecil)

9. Orang Arab bebal. Sebab ya kebanyakan Rasul diturunkan di tanah Arab. Betapa rami Rasul diturunkan di tanah Arab, nang sidak tok maseh bebal. Bebal sampeilah zaman kinek tok.

10. Orang Arab bodo.

11. Orang Arab paloi.

12. Orang Arab tuyuk.

Sekian.

11 comments:

  1. cdak ya nang tuyuk.tangga jak apa dah berlaku baru2 tok.sanggup bebunuh sama dirik.aku pun emosi juak tok.

    ReplyDelete
  2. Yalah ooo.. Heran juak ngan sidak ya.. Kaya nang kaya tapi paloi..

    ReplyDelete
  3. arabs. nang bodo. tuyuk. kesian diat masjid besar kita ya. hmphhhh

    ReplyDelete
  4. Saba za. P nang sakit ati juak lah. Hmmm. Dunia nak aben kali huhu

    ReplyDelete
  5. Ilek2. sik dapat dipolah pa2 gik bah. Yang penting nektok kita sedia jak untuk akhir zaman kedong dah ada tanda. He he. Kita sik seagama tapi sama2 la kita ready jak. :)

    ReplyDelete
  6. pasrah dgn redha jakla kita :s

    ReplyDelete
  7. antara tanda akhir zaman dan sik lamak mok kiamat..manusia mula polah bnyk bangunan skycrapers...isk3..

    Ktk dah knak tag oleh kmk..mun sudi jenguk ler :)

    http://annurzuriah.blogspot.com/2011/10/jom-main-tag-d.html

    ReplyDelete
  8. nang jak. tanda2 aher juak ya nak owh. sekpalah, kita redha jak. klak kmk jengok k :)

    ReplyDelete
  9. tapi clock tower ya juakla penyelamat kmk time sesat nak balit ke hotel dari masjidil haram reya. dengan nangga tower ya bok mek dpt tauk ne jeraya balit maklumla pintu dlm masjid ya beratus igek jang oi. sigek gik bila masok waktu solat jam ya ada pancaran laser koh...sikda org boleh miss waktu solat. ya pendapat kmk lah. hehehe

    ReplyDelete
  10. nang ada pro and cons juak. nok bagusnya, dpt nulong dak jemaah aji, tauk waktu solat, etc. tp yalah just rasa kecewa jak. sbb the taste of hajj ya dah sik sama. arum bulak, mun dapat pake unta jak, haaa, ya baruk merasa benda yg sama. iboh ON aircond, etc. haaa, baruklah rasa benda yg sama nabi rasa dolok. tp ya arum bulaklaaa :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...