Pages

Monday, July 16, 2012

Ah Beng

Ah Beng adalah makhluk tuhan yang suka ngaler rambut terang gitok. Selalunya hanya orang cina ditunggah gia. Kadang-kadang, nok Ah Beng ya tek, didiat sebagai gangster di pasar nun. Pesaok kata urang. Waima sekdalah semua macam ya, tapi ya apa yang urang diat bah. Ya nang arum bulaklah. Nang jaik menarlah Ah Beng di mata urang owh?

Motor mesti setayel. Motor mesti modified macam ya. Ya baruk Ah Beng sejati. Sik sah mun Ah Beng ngembak motor gia, tapi sik nengar lagu techno, pasya bukak nyerin-nyerin. Ya baruk Ah Beng.

Ok, maok nengar cerita sik?

(Image courtesy of Swinburne)
Ariya aku balit Kuching, cuti seminggu. Macam biasalah, ngukor jeraya Kuching ya.

(Image courtesy of MSN)
Sampey ke Open Air ya aku ngelayo. Udah sampey ke kawasan tok tek nak, aku terdiat sigek kejadian yang cun gilak aku tek nang ada di sia. Bagi urang ngelayo di sia, rami sik perasan. Tapi, aku nang perasan. Mataku nang sensitip kejadian alam macam ya. Maok tauk apa didiat aku?

Ada sorang orang tua cacat makey kerusi roda rah simpang traffic light rah Open Air. Nya berenti di sia. Nok aku perasan tek, tangannya megang handphone nokia lamak. Aku perasan, orang tua cacat tok tek maok makey handphone ya. Sik tauklah, maybenya maok message kah, or nya maok telepon urang kah. Maybe urang tua cacat ya tek, sik dapat diat, sik tauk maca apa ditulis rah hanphone nya kali. Terkial-kial jak rupa urang tua cacat ya makey handphone ya tek.

(Image courtesy of Tripwow)
Urang nang rami juak ranto Open Air ya, sebab kawasan ya nang dekat menar dengan India Street. Dalam rami-rami urang di sia, sekda sapa pun yang perasan ada sorang pakcik tua makey kerusi roda tengah terkial-kial makey handphone. Bayang jak, rami gia, sekda sorang perasan, or sebenarnya semua nang malas maok ambik tauk perihal kesusahan urang lain. Semua nang gago dengan perihal kedirikpun ajak. Tapi, sebenarnya nak, siklah semuanya sik ambik peduli. Ada sorang makhluk tuhan yang ngambik peduli perihal orang tua cacat ya tek. Maok tauk sapa?

Ah Beng. Dengan rambutnya berkaler giaa, rona seteriking macam ya. Ah Beng kedak tok yang ngagak urang tua ya tek. Nya gago jak bertanyak apa masalahnya, gago nulong urang tua ya.

Ah Beng ya ngambik handphone urang tua cacat ya, pasya Ah Beng yalah yang nulong nekan handphone urang tua ya tek. Nulis message kah, dail telepon kah, ya aku nang sik pasti. Ah Beng ya dengan sabarnya nengar apa dikelakar urang tua ya, nang kawasan ya bisin bah.

(Image courtesy of Blog)
Di traffic light toklah kejadian ya berlaku, sebelah pasu bunga ya. Aku sempat diat kejadian alam tok sebab ada bas cun stuck dalam traffic jam depan motor aku. Nang duak kali mirah lampu traffic light ya tek. Sik apa, aku bersyukor juak bas depan aku ya stuck. Mun sik, sik dapat diatlah kejadian alam ya.

(Image courtesy of Site)
Kadang-kadang, aku heran dengan manusia marhaen kedak kita semua. Kelak kita ngakuk kita tok berhati mulia, bait ati. Tapi bila menar-menar di depan mata kita nemu kejadian macam yang aku temu tok, ney tuju perangei bagus kita tek owh? Siboh diat lain, diat dalam facebook, twitter jak. Betapa rami urang tekan klik, then share gambar, or tulis macam-macam peringatan dalam status. Tapi, waktu nemu kejadian gitok, ney tuju perangei bagus tek owh? Maka rami ada jak urang lalu melimpas urang tua cacat ya tek. Sorang pun sik gago ngambik tauk kecuali Ah Beng ya.

Lain kali, mun nemu benda gitok, jangan supan maok nulong. Ada sapa-sapa terasakah apa yang aku tulis tok? Sik payah terasa dengan apa yang aku tulis.Aku sebenarnya nang nganok aku dirikpun bah.
Sapalah sangka, Ah Beng juak yang berhati mulia nulong urang cacat gia.
Tahniah Ah Beng, aku supan.

(Sila klik: The StarAh Beng)

19 comments:

  1. bena kta dirik..kdg2 org tok mun ditngga olah daknya jaik alu jaik la dipikir..xdaknya tauk Ah Beng ya lebih bait dr org bait..ya org pdh dont judge a book by its cover nak?haha..

    #mek ingt Ah Beng ya nok minum aik ya tek..duhal rambut kaler terang.. (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yala, ya mek sik sangka juak mek temu riya. nang goodlah ah beng ya. nice person, never judge bah nak owh

      Delete
  2. aiks..kmk nunggu jak jln cerita ktk berbunyi gitok "aku parking motor ku tepi jeraya, lalu ngagak pakcik tua berkerusi roda...."
    kira ktk pun mcm Ah Beng juak bah...ada iras2..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aik? sekdalah gia. haha. just supan jak, rami jak org lalu sia, nok ah beng juak mulia ati nulong

      Delete
  3. Setauk kmk, Ah Beng selalunya pakei seluar pendek & selipar jepon...tapi version ktk byk stail Ah Beng ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh, nok picture laki btenggek megang hp, gia lah ah beng, mcm2 version kali. hehe

      Delete
  4. Replies
    1. sik kenal jang, sepa endak kah. haha :D

      Delete
  5. Nak disangka kita jaik yalah selalu berhati mulia. Jadi janganlah kita terus mengecop orang dengan sesuka hati nya. huhuhu...
    Bila baca kesah benar ktk tok, teringat kmk ngan cerita kmk time kmk pregnant dolok...(http://azurachan.wordpress.com/2012/05/24/10-like-a-balloon/#comment-1565) Sayang masa ya sikda Ah Beng. Ada nak kedak Ah Beng, agik gago mimpin tangan gereknya. takut gerek nya terusuk... alu sik kacak gik stail korea. ahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mena ta ktk. patut mek familiar cita ktk, mek nang penah moha time mek maca dolok. hahaha. haish, dunya dunya. didiat jaik, yalah bagus. terbalit kdg2 owh. hmm

      Delete
  6. ow kawan kmk ah beng ya..(alu ngakuk kwn..hahaha)

    ReplyDelete
  7. ow..kawan kmk ah beng ya..(alu ngakuk kawan..hahaha)

    ReplyDelete
  8. alu jd kwn tek owh. hehe, kamceng sik ngn ah beng ya :p

    ReplyDelete
  9. best tok! t'haru ngan ah beng ya tek.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yala, ah beng berati muliaa. bagus ada jk

      Delete
  10. Replies
    1. aok eh, polah iklan k raya bagus menar oo.

      Delete
  11. cool..! cool...! kmk ada juak nangga kejadian camtok di kl before posa riya.. tp indian la.. yalah tek.. samseng jak rupanya lok.. kmk 2 adik mek stuck lam traffic jammed gila-yg-mampu-molah-ku-mabok... sekali impressed nangga biak tambi rambut ber-dye berantei,begelang segala nulong nulak wheel chair pakcik melayu tok tek nyeberang jalan.. laju jak nya nulak wheelchair ya.. dah selemat nyeberang bok nya balit ke keta nya yg park tepi jln..(sik ngaco trefik laa..). time ya alu ilang rasa mabok mek.. tepikir indah lok.. kenak bkn aku yg nulong pakcik melayu berkopiah ya tek baa..? hmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. terasa sik ktk? kmk terasa ngn apa kmkpun tulis. hehe. well, sekpat ktk pdh org lain jaik tegal gine rupa sidak nak owh. kdg2, dak tok jaoh prihatin dr kita dirik owh.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...