Pages

Saturday, January 23, 2010

“sepuloh ringgit jak”


(Image courtesy of streetsofberlin.net)
Mok dengar cerita sik? Dolok aku pernah cerita benda tok, tapi sekpalah, mok share dengan sapa-sapa yang belom baca. Time kayo-kayo ke pasar,  singgah ke bank  tegal ‘sontok’.
‘Sontok’ retinya ‘desperate’.

(Image courtesy of etalarm.com.my)
So, aku singgahlah ke BSN Satok sia. Time aku berator ya, kira rami juakla urang mok ambik duit dari ATM BSN. Nang semua muka ‘sontok'. Mun sik ‘sontok’ duit, siklah kita singgah bank nak?

(Image courtesy of matanews.com) 
Idar aku ngambik duit, aku perasan ada sorang pompuan tua rah belakang aku. Orang kampong lah, pakey tapeh, pakey baju opah, pakey tudong . Lekak aku ngeluar duit, makcik ya berdiri gia ajak.  Heran la aku, kenaknya berdiri gia ajak. Makanya tunggu nak ngambik duit juak.

Duhalnya nak mintak tolong aku 'withdraw' duit sebabnya sik pandey ngeluar duit pakey ATM. Alu nya berik kad banknya, pasya berik kertas ada tulis no pin. Aku tanyak dengan makcik ya.

“Berapa ringgit kitak mok ngeluar makcik?”         
     
Alunya jawab gitok
“Sepuloh ringgit jak”      
     
(Image courtesy of banknotes.com)
Dalam hatiku, ya Allah, kesian gilaa aku!  Kita nok kinek tok langsong sik appreciate nilai sepuloh ringgit, leng-leng jak buang duit. Bagi makcik ya, ya nang bernilai.  Aku piker balit, sepuloh ringgit, apa jak dapat dibeli oleh makcik ya owh? Roti paun? Sardin? Milo? Roti keben?  Tedahhh. Sepuloh ringgit ya pakey berapa ari? Seminggu? Emo aku mun banyak berpiker gitok.
 
(Image courtesy of foodpromotions.com.my)
Mun kita tek, leng-leng jak ngabis sepuloh ringgit ya pegi McD, beli ‘prosperity burger meal’. Tedahhh gila aku dengan orang tua ya. Kotan aku jaik ati  diat orang tua ya, aku sik terpiker nak berik duit ngan orang tua ya. Dah masok dalam keta, aku maseh juak belom ilang rasa piluk ati ya. Dah jaoh jalan, baruk aku sedar, alu terpiker nak berik duit dengan orang tua ya.         
   
Lain kali, mun temu situasi macam ya, beriklah duit untuk orang tua  gia. Sik rugi kita polah orang gembira. Harap, makcik ya sentiasa sehat sejahtera. Harapnya sentiasa dimurahkan rezeki. 

7 comments:

  1. nang kesian juak dengar makcik ya...RM 10 used to be able to buy so many things....

    p/s: mahal juak dah properity meal...back in my days..... (hahahahah...bunyi pun dah tua...:P)

    -KakSab from OZ

    ReplyDelete
  2. arghhh~~nangis kmk maca tok..

    ReplyDelete
  3. mahal la juak kinek tok. tapi, macam sekda papa dah RM10 owh?

    liz, aa....sedeh owh? kmk sober bah mun teringat makcik ya. sedeh indah eh kmk

    ReplyDelete
  4. sedih juak mak cik ya...tp nasib nemu org mcm ktk mun x lalu lah mak cik ya...oo tedah kasih buah ati nya...

    ReplyDelete
  5. Memang kecik nilai rm10 ya mun time tok..Tapi bila time susah/ sontok lah..Nilai rm10 ya menjadi berharga.. Sebab manusia tok bila time susah bok lah beringgat, bila time senang, sikda agik nilai bagi kita walaupun rm100...Dari kisah diatas, bagus juak pakey kita munasabahkan dirik kita tok..sak lain kali kita beringat2...Bab nenek diatas ya..Kadang2 kita tertanyak2 ni anak2 nya?Saudara2 nya? bukan untuk kita ganok cdak sebab x jaga nenek ya. Tapi berasa hairan...Rendah nya moral N agama kita waktu tok..Kadang2 kita, mok nulong orang lain, sak juak nulong org dirik pun sik mok..sebab apa? riak!!! sak urang madah dirik kita tok bagus nulong urang..Moral dari cerita nenek diatas tek, balit kita d rumah kelak, tanyak mak bapak kita..ada masalah sik sidak??apa jak masalah, duit kah, kesihatan kah..dari sia kita mula dulok..mun semua kita gia..insyaallah..sikda kita nangga nasib nenek macam ya agik..sebab mun kita nak berbuang duit waima rm5..kita akan beringgat agik..sharing is caring wak kata datin cat fm ya..;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yalah tek, kita sik rasa susah, ya kita sik gago. sik tauk juak makcik ya orang susah ka, orang kampong ka nak, or family nya giney. cuma harap, doa nok bagus2 jak, mudahan diberik rezeki yang murah utknya, utk kita semua juak.

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...